06 January 2019

Green Book (2018)

Μετά από ακριβώς ένα μήνα, αποχαιρετήσαμε το 2018, και μπαίνουμε στο 2019 με ένα αφιερωματικό post. Αφού φάγαμε τα μελομακάρονά μας, είναι τώρα η κατάλληλη ευκαιρία να υποδεχτούμε το 2019, λίγες μάλιστα ώρες πριν από την απονομή των Χρυσών Σφαιρών.                                                                                                                                                                                    Το 2018 μας άφησε μια ακόμα πικρόγλυκη (πρώτα η πίκρα έρχεται...) γεύση στον ουρανίσκο μας. Είχαμε τα 2 παλουκάρια-κομμάντα που πέρασαν 'τη λεπτή κόκκινη γραμμή', και βρέθηκαν φιλοξενούμενοι των αγαπητών γειτόνων. Μετά από κάποιους μήνες και διαπραγματεύσεις φωτιά, είχαμε τον επαναπατρισμό τους. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. No cat no damage, που θα ξεστομούσε και ο μάστερ της αγγλικής, coolAlexis.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, είναι η μπουμπούτα στο Μάτι. Άλλο ένα ρεκόρ των αγαπημένων ελληναράδων οι 100 νεκροί πνιγμένοι και καμμένοι σε παραλίες και σπίτια. Προς αυτούς που ακόμα ψηφίζουν σάπιους ανθρώπους, για έναν δικαιότερο αγώνα για την νομιμοποίηση του μικρού και ποταπού αυθαιρέτου που με τόσο κόπο χτίσαμε, να ξέρετε ότι μόνο αν έρθει η φωτιά στον κώλο σας θα νοιαστείτε. Η νοοτροπία και η παιδεία του ελληναρά είναι για φραπέ και για βόλεμα. Να βρούμε κάνα γνωστό, να πασαλείψουμε λίγο από 'κει, να λαδώσουμε λίγο από 'δω, για να γίνει η δουλίτσα μας. Τι και αν μπαζώσαμε το ρέμα ή το φρεάτιο, ή αν το σπιτάκι μας είναι 60% νόμιμο. Σημασία έχει ότι μπήκε το τούβλο στη θέση του. Περαστικά σας και καληνύχτα σας μέχρι την επόμενη τραγωδία γιατί αυτοί είμαστε και αυτά μας αξίζουν. 

Συνεχάμε με συμφωνία των Πρεσπών, όπου να σου το θεριό ξεπροβάλλει, δε το σκιάζει φοβέρα καμιά, και εγένετο 'Βόρεια Μακεδονία'. Δηλαδή εμείς πλέον είμαστε στη 'Νότια Μακεδονία', ή αλλιώς Ελλαδιστάν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία και το χαλβά της, με κάθε κόστος και κάθε θυσία. Η Μακεδονία είναι Μακεδονική. Και όποιος λέει το αντίθετο είναι οχτρός μας. Τώρα ο Νικολάρας ο Κοτζιάς, ο καπελάς, γιατί την κοπάνησε αφού έκανε τέτοια συμφωνιάρα, τι να πούμε...καζαμίας 2019.

Τέλος, για να μην κουράζουμε και πολύ με το μπλα μπλα, αφήνουμε το 2018, με αγαπημένα εγκαίνια αγαπημένου μετρού (το μετρό, του μετρού, κτλ...) κομπλεξούπολης Σαλονίκης. Δηλαδή πρέπει να είσαι πολύ ΜΑΛΑΚΑΣ ή πολύ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ για να καταλάβεις ότι έχουν 'χαθεί' ένα σωρό λεφτά για το ΤΙΠΟΤΑ. Για το απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Και πάνω στους μουσαμάδες, πήγε ο τραγικός μπούλης να εγκαινιάσει σταθμό μετρό 'Σιντριβανιού'. Κλαίνε τα μπετά μιας που όταν θα είναι έτοιμο το μετρό, ο σταθμός θα είναι ήδη κλειστός για συντήρηση λόγω παλαιότητας. Τραγικοί όλοι τους. Και ξαναρχόμαστε...αυτούς έχουμε - καλά να πάθουμε. 

Μετά τις τραγικότητες, να σας προτείνουμε να δείτε το GreenBook, ή στο πιο ελληνικό του, το Πράσινο Βιβλίο. Ταινία οσκαρική, βασισμένη στο ρατσισμό και στο ΤΣΑΚ που θέλει να γίνει στην άτιμη κοινωνία για να αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της, όλων των χρωμάτων και των θρησκειών. Μια προσπάθεια ξεκίνησε κάπου στις αρχές του 1960 στο μαγικό Αμέρικα. 

Το Πράσινο Βιβλίο είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για τους μαύρους, οι οποίοι θα θελήσουν να ταξιδέψουν στον κάπως 'αφιλόξενο' Νότο της Αμερικής. Ο μαύρος βιρτουόζος πιανίστας Dr.DonShirley (aka MahershalaAli) θα χρειαστεί κάθε δυνατή και αδύνατη βοήθεια από τον ιταλιάνο άξεστο φαγανό μαφιόζο του Μπρονξ TonyLip (aka ViggoMortensen) για να μπορέσει να καταφέρει κάτι το σχεδόν εξωπραγματικό. Τουρνέ στις Νότιες πολιτείες στο Αμέρικα. Δύσκολα τα πράματα, αλλά το τρομερό και φοβερό δίδυμο, παρά τις όποιες αντιξοότητες θα βρει στο δρόμο του θα τα καταφέρει. 

Και κάπως έτσι, δημιουργούνται φιλίες που κρατάνε μια ζωή, και κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος. Ο μάστορας που πήγε να αλλάξει το Αμέρικα, έφαγε τη σφαίρα στην κεφάλα και ηρέμησε. 

Ευχές για το 2019. Ανοίξτε τα μάτια σας. Να χαίρεστε με αυτά που έχετε και να μάθετε να ζείτε το χρόνο αυτό με 'κάτι τις' λιγότερο από τον προηγούμενο.

Δείτε το trailer του GreenBook εδώ

Ατάκες / Memorabilia: 
Do you forsee any issues working for a black man ?  
You speak German heh? That was Russian.
Don't worry about it. I've been working in New York city night clubs all my life. I know it's complicated world.
You never win with violence. You only win when you maintain your dignity. Dignity always prevails.
You don't know shit about your own people.
It takes courage to change people's hearts.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Ταξιδάκι στο Νότο.
Ο βιρτουόζος και ο Αλήτης.
Μαύρος και πιανίστας. Και γκέι. Και 1960...
Ασπρόμαυρη φιλία.

Χρήσιμα links / Useful links:
Green Book
Peter Farrelly
Viggo Mortensen
Mahershala Ali
Linda Cardellini

No comments:

Post a Comment