07 November 2015

Κώστας Τσάκωνας - R.I.P.

Μπήκε ο Νοέμβριος αποχαιρετώντας μια μεγάλη μορφή του ελληνικού κινηματογράφου, τον Κώστα Τσάκωνα. Επειδή σχολιάζουμε και ασχολούμαστε κυρίως με αμερικανιές, αξίζει να αναφέρουμε ότι και στην Ψαροκώσταινα, έχουμε (ή μάλλον είχαμε...) αξιολογότατους ηθοποιούς και ανθρώπους.

'Ενας από αυτούς ήταν και ο Κώστας Τσάκωνας ο οποίος άφησε το μάταιο τούτο κόσμο στα 72 του χρόνια. Παρόλο που τη δεκαετία του '80 με τις γνωστές σε όλους μας βιντεοκασέτες οι ταινίες βγαίνανε πραγματικά με το κιλό, η Μεγάλη Απόφραξη (1987) είναι μια από τις πλέον must της εποχής.

Κατά γενική ομολογία η καλύτερη ίσως ταινία και με προφητικά μάλιστα λόγια που ίσως καταπλήξουν κάποιον που θα τολμήσει να τη δει σήμερα, είναι το "Μάθε παιδί μου γράμματα" (1981). Στη συγκεκριμένη ταινία ο Κώστας Τσάκωνας ως Δημοσθένης, επιστρέφει στο χωριό του ως σπουδαγμένος επιστήμονας από το εξωτερικό, αλλά αντί για δουλειά το τάβλι με τον μικρό του αδερφό Σωκράτη (aka Νίκο Καλογερόπουλο) πέφτει σύννεφο.

Μια ταινία από τις λίγες ελληνικές που θα πρέπει να δείτε και να αναλογιστείτε και σεις τι φταίει με αυτό το ριμαδο-τόπο και δεν μπορούμε να προκόψουμε. Δυστυχώς η Ελλαδάρα που όλοι αγαπάμε, κατοικείται απο Έλληνες οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια κοιτάνε για το πως θα κονομήσουν και το πως θα φουσκώσει η τσέπη τους. Το γεγονός ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι πολιτικοί και οι οικογένειές τους διαφεντεύουν αυτόν τον τόπο για χρόνια τώρα, δείχνει μια αρρωστημένη κατάσταση που δυστυχώς δεν έχει γιατρειά. Ίσως αυτό να είναι και το συμπέρασμα μιας που όπως λέει και ο τέως σγουρομάλλης Δημοσθένης "η ουσία είναι ότι αυτοί δεν είναι πατριώτες!"

Για κάποιους οι οποίοι ακόμα αναρωτιούνται που πήγαν τα χαμένα 6 χρόνια ο γρίφος είναι ακόμα άλυτος. Εγώ πάντως συνεχίζω να τα ψάχνω...

Ανακαλύψτε και δείτε το "Μάθε παιδί μου γράμματα" και πιστέψτε με ότι θα αξίζει τον χρόνο σας. Μια μικρή γεύση:
https://www.youtube.com/watch?v=FMRBsTxSpUw

Καλό ταξίδι και ευχαριστούμε για όλα.

Καλό σας μήνα.

No comments:

Post a Comment