16 April 2015

Sympathy for Lady Vengeance (2005)



Sympathy for Lady Vengeance, κυρίες και κύριοι

Βαθμολογία: Chan-wook Park 
         
Οι άρχοντες του παιχνιδο-θρόνου (aka GameOfThrones) αρχίζουν σιγά σιγά να σχηματίζουν τις συμμαχίες τους αλλά και να οργανώνουν τις προδοσίες τους, μιας και ο πόλεμος όλων εναντίων όλων φαντάζει αναπόφευκτος. All men must die το σύνθημα που θα μας συντροφεύει και άιντε να δούμε με ποιανού το κεφάλι θα παίζει μπαλίτσα η αιμο(μικτο)σταγής Cersei, μιας που το μάτι άρχισε να γυαλίζει, ενώ η δρακομάνα Daenerys άρχισε να χάνει τον έλεγχο και κλάνουμε μέντες όταν αντικρίζουμε τα φτερωτά μα όχι χνουδωτά δρακουλίνια.

Αφού το έφερε η κουβέντα για αποχαιρετισμούς και προδοσίες, συνεχίζουμε τις ‘υψηλές’ ταινιο-πτήσεις προς ανατολή μεριά με άλλη μια ταινία που έχει σπάσει τα κοντέρ. ‘Η εκδίκηση της Κυρίας’ ο τίτλος στα ελληνικά, και εμείς δεν γίνεται να μη δε συμπαθήσουμε την τραγική φιγούρα της Geum-jaLee, αλλά και να μη προσκυνήσουμε στη διαταραγμένη διαστροφο-κουλτούρα του μάστορα Chan-wookPark.

Η εκδίκηση της Κυρίας είναι στην ουσία ένα από τα τρία μέρη της εκδικητικής τριλογίας του Chan-wookPark: Oldboy (aka Παλιο-Αγόρι, όπως λέμε Τρελοκόριστο μη ζητάς πολλά…), Η εκδίκησης της Κυρίας και Η εκδίκηση του Κυρίου. 

Στην εκδίκηση της Κυρίας παρακολουθούμε με μικρά διακοπτόμενα flashback (κοινώς οπισθοφλάς…) τοποθετημένα μαεστρικά σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, πώς η γλυκούλα και αθώα μπεμπέκα Geum-jaLee (aka Yeong-ae Lee) μπαίνει στη φυλάκα και πως από την πρώτη κιόλας μέρα βάζει σε εφαρμογή ένα τιτανοτεράστιο και πανούργο σχέδιο εκδίκησης μιας που η αθωότητα της είναι δεδομένη. 

Στη ψειρού θα γνωρίσει πολλές άλλες ‘Κυρίες’ τις οποίες θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο όταν έρθει η μεγάλη μέρα της αποφυλάκισης της μιας και το σχέδιο για να πάρει την εκδίκησή της είναι κομμένο και ραμμένο μέχρι τελευταίας ανατριχιαστικής λεπτομέρειας. 13σήμιση χρονάκια είναι πολλά? Τόσα έφαγε και με το χαμόγελο στα χείλη παρακαλώ.

1 ώρα και 51 λεπτά για να πάρετε και εσείς μέρος στην μανιο-εκδίκηση της GjLee.

Bonus: Τα σκηνοθετικά τερτίπια του Park, οι αλλαγές σκηνικού/σκηνών και η αφήγηση αγγίζουν την τελειότητα. 

Ηθικό δίδαγμα: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Πολύ κρύο. Πάρα πολύ κρύο. Σχεδόν παγωμένο...   

Μας άρεσε: Yeap.

Να τη δω? Πρέπει.

Ατάκες / Memorabilia
So the kidnapper had kidnapped a kidnapper’s kid.
Geum-ja, the kind-hearted.
My sins are too great and too deep.
There is no such a thing as a perfect person.
Be white. Live white.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Κορεάτικη εκδίκηση γένους θηλυκού.
The good hearted ‘Witch’
Όλα εδώ πληρώνονται

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment