07 March 2016

Room 2015

Room, κυρίες και κύριοι.
Βαθμολογία: Κλειστοφοβική.
Ξεκινάμε από τί άλλο? Aπό το Not Tomorrow Yet - S06E12 και το ντου από παντού, κυρίως όμως από την μπροστινή πόρτα, που έκανε η συμμορία πλέον του Ρικ. Ντου στο λαγούμι του Νίγκαν και κλασικά σφάξαμε τους 17,53 που έπρεπε να καθαρίσουμε αλλά Νίγκαν πουθενά. Στο τέλος έχουμε κάτι μυστικά με ασυρμάτους και η κατάσταση περιπλέκεται μιας που η γκαστρωμένη Μάγκη είναι πλέον όμηρος. Amber Alert για τη γκαστρωμένη Μάγκη και την ασπρομαλλούσα τζοβενο-γιαγιά Κάρολ ΤΩΡΑ, γιατί βλέπω μιας που ο Ρικ δεν το κατέχει το ‘διαπραγματευτικό’ ή μάλλον το έχει αλα coolΑλέξης, να τις παίρνουμε πίσω κομματάκι κομματάκι. Τώρα να δούμε τι θα κάνει ο Ρικ με τα τσιράκια του. Σφίξανε τα γάλατα και πάμε προς γιαούρτια.
Και μιας που λέμε για σφίξιμο, ας πούμε 2-3 πραγματάκια για το χρυσό αγαλαματίδιο για τον 1ο γυναικείο ρόλο, που το σήκωσε η BrieLarson για το ρόλο της στο Δωμάτιο (aka Room). Φυσικά όλο το βάρος και τα μπράβο πάνε στον μικρό πιτσιρίκο μαλλιαρό Μόγλη Jack (aka JacobTremblay).
Στην ουσία η ταινία χωρίζεται σε 2 μέρη: Την πρώτη ωρίτσα όπου βλέπουμε τη μονότονη ζωή της Ma και του Jack στο δωμάτιο, καμαρούλα μια σταλιά 2 επί 3, όπου μάνα και Μόγλης είναι κλεισμένοι και προσπαθούν να βρουν τρόπους να περάσουν την ώρα τους και παράλληλα να εκ-παιδευτούν για τον πραγματικό έξω κόσμο. Στο δεύτερο μέρος έχουμε τη μεγάλη απόδραση (και όχι τη μεγάλη απόφραξη…), όπου ο ήρωας Jack καταφέρνει να ξετρυπώσει από το δωμάτιο αλλά και να οδηγήσει τους μπάτσους πίσω και να ελευθερώσουν και τη Ma.
Jack χωρίς Ma δεν υπάρχει, όπως και Ma χωρίς Jack, μιας που η σχέση εξάρτησης και απομόνωσης για τα 5 χρονάκια που ήμασταν κλεισμένοι στο δωμάτιο είναι τραγικότερα φανερή όσο τίποτα άλλο.
Ο Jack θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον “αληθινό” κόσμο και σιγά σιγά θα μάθει πως είναι η πραγματικότητα του “αληθινού” μα και σκληρού μάταιου τούτου κόσμου. Η Ma από την άλλη θα αρχίσει την κάτω βόλτα και να καταριέται με μπινελίκια τη μαύρη μοίρα της και το πως η ζωή της από τη μια στιγμή στην άλλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά, και ας είμαστε πλέον όξω από το δωμάτιο.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ταινία οσκαρική και πρέπει να αφιερώσετε 1 ώρα και 52 λεπτά για να δείτε και εσείς αν άξιζε το αγαλματίδιο ή όχι. Εμείς πάντως, το μισό και παραπάνω το δίνουμε στον μπόμπιρα Jack.
Bonus: Ωραία ιστορία, κάπως σκληρή αν σκεφτείτε λίγο την ψυχολογία κάποιου που μπορεί να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση. Δύσκολος ο εγκλεισμός, αλλά κάποιες φορές και η “απόδραση” σε μια ‘φυσιολογική’ ζωή δεν είναι και τόσο εύκολα πραγματοποιήσιμη. Ωραίος και ο JacobTremblay. Καλή και η BrieLarson, άιντε να τον πούμε τον καλό μας λόγο μη πέσει κάνας φούρνος και μας πλακώσει. 
Ηθικό δίδαγμα: Δωμάτιο ξε-δωμάτιο όλα στραβά. Σα τη μοίρα μας και το ριζικό μας.
Μας άρεσε: Ναι.
Να τη δω? Πρέπει.

Ατάκες / Memorabilia
Liar, liar pants on fire!
I want to be four again.
I’m supposed to be happy.
Jack is nobody’s but mine.
Bye plant. Bye chair number one. Bye chair number two. Bye table. Bye wardrobe. Bye sink. Bye bye skylight. Ma, say bye bye to room.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Από το δωμάτιο στο σπίτι.
Τέσσερις τοίχοι.
Δε μιλάμε σε ξένους.
Ο Μόγλης στον όξω κόσμο.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment