22 April 2016

Donnie Darko (2001)



DonnieDarko κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Τιτανο-τεράστια & Χωρο-χρονική ταυτόχρονα.

Το δωράκι μας για τις πασχαλινές γιορτές δεν είναι άλλο από το ε-π-ι-κ-ό DonnieDarko (ή αλλιώς DD). Ταινία τρομερή και φοβερή του 2001, όπου μετά την προβολή της στιγμάτισε πολλούς και συνεχίζει να είναι θέμα συζήτησης για πολλούς καμμένους με το χώρο και το χρόνο (λέγε με και χωρο-χρόνο). 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την ταινία, μια από τις αγαπημένες μου είναι ότι «δεν πήρες και συ τα χάπια σου για να καταλάβεις τι έγινε...», αλλά το βασικό σημείο σε όλες είναι ότι στην ουσία παρακολουθούμε μία ταινία, για έναν ήρωα σε δύο παράλληλα σύμπαντα (ή για τους ακόμα πιο ψαγμένους παράλληλα/εφαπτόμενα σύμπαντα). Ο StephenHawking δεν έχει αναλύσει ακόμα το φαινόμενο DD για να μας πει και αυτός τη γνώμη του για το τι παίζει με την ταινία, αλλά ασχολείται ακόμα με μαύρες σκουληκότρυπες. Εμείς, όσο θα περιμένουμε τον κυρ-Stephen, να σας πούμε κάτι ψιλά, αλλά ίσως θα πρέπει να δείτε 2-3 φορές την ταινία γιατί έχει πολλά και διάφορα θεματάκια που αξίζουν την προσοχή σας. 

Ο DD έχει ένα μικρό προβληματάκι. Ο ύπνος του τα βράδια είναι κάπως ανήσυχος και ξυπνάει χωρίς να μπορεί να θυμηθεί τι έγινε. Ίσως υπνοβατούμε λίγο, ίσως διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της σάπιας κοινωνίας που ζούμε, ίσως να ‘πρέπει’ να ανακαλύψουμε και να αποκαλύψουμε ποιος είναι ο κακός με το καλό πρόσωπο, ίσως ίσως ίσως. Ένα είναι το σίγουρο: ο DD έχει 28 ημέρες στη διάθεσή του και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. 

Ακούει φωνές που του υπαγορεύουν να κάνει ό,τι κανονικά δεν θα μπορούσε να πράξει νηφάλιος, βλέπει το φίλο του τον κουνελο-Φρανκ και τα λένε μεταξύ τους, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο κάνει τις ψυχοθεραπείες του. Στην καθημερινότητά του έχει κάποια ξεσπάσματα, βλέπει διάφορα πράγματα, που ίσως να είναι παραισθήσεις – παρενέργειες από τα χαπάκια που τσιμπάμε δυο δυο, ίσως πάλι όχι. 

Μαθήματα ζωής, όπως ο φόβος και η αγάπη (fear/love), βανδαλισμοί, παιδεραστίες, το αρνητικό και το θετικό ζεν είναι στην ουσία όλα εξαρτώμενα από το αν θα πέσει στο δωμάτιό σου μια μηχανή αεροπλάνου. Ταξίδι στο χρόνο, time travel που λένε και στο Αμέρικα, παράλληλα ή εφαπτόμενα σύμπαντα, μπορούμε να ξεφύγουμε ή όχι ?

Για να έρθουμε και πάλι στο θέμα μας, μιας που όπως είπαμε έρχεται και Πάσχα: Τελικά, κάθε ζωντανό πλάσμα στη γη πεθαίνει μόνο του (aka every living creature on earth dies alone) ή μήπως μια πράξη θυσίας (ή αυτο-θυσίας) είναι αυτή που θα επαναφέρει τα πράγματα στην ‘ισορροπία’ τους μιας που καλύτερα να την φάει ένας παρά 2-3!? Φιλεύσπλαχνος και ελεήμων λέμε, μια ευγενική χορηγία από κάποιους για κάποιους άλλους. 

2 ώρες και 7 λεπτάκια για να ταξιδέψετε και σεις παρέα με τον DD με ή χωρίς χάπια. Ίσως να χρειαστεί να ξαναδείτε την ταινία για να πιάσετε όλα τα σημεία από τον βιβλίο της GrandmaDeath. Ίσως πάλι και όχι. Γούστα είναι αυτά. 

Bonus: Εννοείται όλη η ταινία και φυσικά το sountrack της. Ξεχωρίζει το τραγουδάκι στο τέλος. Μια διασκευάρα του GaryJules αφιερωμένη στον τρελό κόσμο – Mad World – που ζούμε ή που θα θέλαμε να ζούμε ή αυτόν που μπορέσουμε να αποτρέψουμε με τις πράξεις μας. Τροφή για σκέψη, με λίγη δόση παράνοιας και χάπια για όλους φορ φρι λέμε. Επίσης, ευκαιρία να απολαύσετε την οικογένεια Gyllenhaal σε χωρο-χρόνο δράση.
 
Μας άρεσε? Τι να λέμε τώρα...

Να τη δω? Μεγάλη κουβέντα άνοιξες τώρα μεγάλε. Καλό θα είναι να τη δείτε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από μόνοι σας. Η ταινία πάντως είναι σταθμός και πλέον cult για πολλούς cult λόγους. Μεγάλο cast επίσης με χορευταρά Πάτρικ (RIP) αλλά και πιπινο-JenaMalone στα ένδοξα νιάτα της, όπου το νωχελικο-βαριεστημένο-ψιλονυσταγμένο στυλάκι αλα KristenStewart δεν ήταν ακόμα και πολύ της μόδας. Μετά η δικιά σου το τερμάτισε, έγινε χαμός και νυστάξαμε και μεις.


Ατάκες / Memorabilia
They made me do it.
Don’t worry. You got away with it.
Do you believe in time travel?
I don’t want to be alone.
Why are you wearing that stupid man suit?
Have you ever seen a portal?
Fuck!!!
You ‘re an agnostic.
The storm is coming.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title
Φρανκ – ο Μονόφθαλμος Κούνελος
Εγώ και ο Κούνελος
Χάπια και χωρο-χρόνος
Η Θυσία
Σχιζοφρενής ή φιλεύσπλαχνος ?
Οκτώβρης του ’88
Όνειρα και πως να τα εξηγήσουμε.

Χρήσιμα links / Useful links:
Patrick Swayze

No comments:

Post a Comment