14 October 2016

The Road (2009)



Είμαστε κάπου στα μέσα Οκτώβρη και συνεχίζουμε αναίμακτα προς το παρόν και για το μήνα αυτό. Με αυτά που βλέπουμε όμως και ακούμε, να δούμε για πόσο ακόμα θα αντέξουμε. 2ο συνέδριο σύριζα λέει, δηλαδή μαζεύτηκαν οι άχρηστοι από κάποια διάσπαρτα κομμάτια της αριστερής αριστεράς και τα εναπομείναντα ραμολιμέντα από το βαθύ πασόκ να τα πούνε και να τα πιούνε. Όλα κερασμένα. Μίλησε και ο mr.Burned aka Ψεκασμένος, και με την εισαγωγή "σύντροφοι και συντρόφισσες ..." λιώσανε οι παρευρισκόμενοι στα γέλια. Ειδικά αυτή η εικόνα είναι η απόλυτη προσωποποίηση της κατάντιας και της ξεφτίλας του όρου «επαγγελματίας πολιτικός». Ο Κυριάκος από την άλλη πήρε το δρόμο για το μαγικό και φανταστικό αμέρικα. Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Αμέρικα, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος. 

Αυτόν ακριβώς το δρόμο που λέτε αντιμετώπισε και ο αγαπημένος βέρος αμερικανός και NewYorker, ViggoMortensen στον ηρωικό "Δρόμο" που επέλεξε να ακολουθήσει, μαζί με το μυξιάρικο υιο του. TheRoad που λέτε είναι η ταινία μας για αυτό το σ-κ. 

Μιας που μόλις βγήκε φρέσκο φρέσκο από τον ιντερνετικό φούρνο της μαμάς το CaptainFantastic (2016), είπαμε να δούμε κάτι από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν από το συναγωνιστή Viggo. Ο Δρόμος είναι μια ιστορία του 2009 και επειδή μας αρέσουν τα post-apocalyptic μπουκάρουμε με φόρα.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ο κόσμος και η ατμόσφαιρα είναι γενικότερα γκρίζα και δε προβλέπεται κάτι καλύτερο στον ορίζοντα. Όχι ρε ξερόλες, δε μιλάμε για την Ελλαδάρα μας, αλλά για το μαγικό Αμέρικα. Σεισμοί, βροχές, πανικός είναι όλα τα καλούδια στην ημερήσια διάταξη. 

Πατέρας (aka ViggoMortensen) και υιος (aka KodiSmit-McPhee) με 2 σφαίρες στην πιστόλα παίρνουν την κατηφοριά (going South…) προς το Νότο μπας και βρουν λίγη ζέστη. Στην πραγματικά δύσκολη αποστολή μας αναζητούμε τους ‘καλούς ανθρώπους’ (αν έχει απομείνει κανένας από δαύτους...)  και αυτούς που ‘κουβαλάνε τη φωτιά’, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγουμε όλους τους κινδύνους που θα βρεθούν στο διάβα μας. Από πυρκαγιές, μέχρι ξεδοντιάρηδες κανίβαλους. Ο πατέρας με Π κεφαλαίο θα κάνει τα πάντα για να μείνει το παρεάκι άθικτο και να συνεχίσουμε προς το Νότο χωρίς απώλειες (βλέπε κομμένα δάχτυλα, κτλ κτλ).

Υπαρξιακό οδοιπορικό πατέρα και υιου, με φόντο ένα καμένο και ρημαγμένο κόσμο. Γιατί έτσι μας αρέσει.  Κάποιες φλασιές κατά διαστήματα για το πόσο ωραία ήταν τα πράματα παλαιότερα, όταν η δόλια μάνα (βλέπε Σαρλιζάκι) ήταν μαζί μας και παίζαμε πιάνο, είναι μερικές από τις αναλαμπές μιας ‘καλής’ ζωής, η οποία όμως ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Δεν άντεξε την πίεση το Σαρλιζάκι και την κοπάνησε μια νύχτα με δροσιά. Στο τέλος η λύτρωση και η ζωή συνεχίζεται.

Bonus: Οι εμφανίσεις των RobertDuvall και του GuyPearce προς το τέλος είναι το κερασάκι στην τούρτα. Με τόση μπίχλα τρομάξαμε να τους γνωρίσουμε.

Μας άρεσε ? Ναι.
Να τη δω ? Γιατί όχι?
Trailer: Δείτε το trailer του TheRoad εδώ.

Ατάκες / Memorabilia
I think it’s October, but i can't be sure.
If he is not the word of God, then God never spoke. 
What are you eating ? - Whatever we can find.
I wish i was with my mom. - You mean you wish you were dead? 
She was gone...and the coldness ive felt was her final gift.
Help him papa!
This been long time coming.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title
Ο δρόμος προς το πουθενά.
Οι πουθενάδες.
Οι περιπλανώμενοι. 
Και περπατώ περπατώ περπατώ.
Father&Son - bonding moments. 
Προς τα 'κει πάμε. Κάντε τα κουμάντα σας.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment