14 March 2020

Contagion (2011)

Εγκαινιάζουμε το πολυ-αναμενόμενο 2020 κάπου στα μέσα Μαρτίου, εκεί που σκάει η άνοιξη και οι αγαπημένες μας μελισσούλες κάνουν το καθήκον τους. Τελευταίο post προς τέλη Οκτώβρη μεριά, αλλά πολλά συνέβησαν από τότες και δε μπορέσαμε να γράψουμε κάτι. Δεν πειράζει όμως. Η 'ομάδα' συνεχίζει λειψή να πορεύεται στο μάταιο τούτο κόσμο και προχωράμε.

Αφήνουμε κατά μέρος γιορτές και Όσκαρ, μιας που το ακάντεμι τα είπε όλα. Καλύτερες ταινίες της χρονιάς δικαιωματικά, το Joker και τα 'οικογενειακά' Παράσιτα. Όποιος δεν τα έχει δει, να τα δει.

Τα θέματα που αφορούν το ελλαδιστάν τον τελευταίο καιρό είναι το αγαπημένο μας ''προσφυγικό''- ''μεταναστευτικό'' μιας που ο εμίρης ταγύπας, ο σουλτάνος της καρδιάς μας, τα παίζει όλα για όλα. Όμως δυστυχώς - και για αυτόν - το Νο1 θεματάκι μας είναι ο κινεζο-κορονοϊός (ή κοροναϊός για όποιον το προτιμά ή COVID-19 για τους επιστημονο-λάγνους).

Επειδή μας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας πολλά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν στην πιάτσα.  Κάτι ότι οι φαρμακο-βιομηχανίες ξεκίνησαν πόλεμο, κάτι ότι γίναμε ''πολλές'' στον πλανήτη Γη και πρέπει να αραιώνουμε σιγά σιγά και με τρόπο, κάτι ότι οι κινέζοι τρώνε τα πάντα, κάτι ότι έσπασε το μπουκαλάκι στο Umbrella υπόγειο εργαστήριο, κάτι ότι το Plague είναι από τα καλύτερα παιχνίδια στρατηγικής και θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια, κάτι ολίγον με απ' όλα. 

Στο Ελλάντα φυσικά ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα και όλοι πρέπει να περιορίσουμε τις κινήσεις μας στο ελάχιστο δυνατό και να ταμπουρωθούμε στα σπίτια μας. Σχολεία τέλος, κτλ κτλ. Όλα γνωστά μιας που ζούμε πρωτόγνωρες και κοσμοϊστορικές στιγμές, εφόσον στη γενιά μας (και στις 2-3 που είναι ακόμα στα πέριξ), δεν έχει (ξανα)υπάρξει πανδημία. Δηλαδή, όλος ο πλανήτης είναι στόχος. Μια ωραία παιδική χαρά έτοιμη να νοσήσει. Κάποιοι θα αρρωστήσουν, κάποιοι θα τα κακαρώσουν, κάποιοι θα την πηδήξουν, απλά μαθηματικά. Να είστε έτοιμοι για όλα. Λίγο λογική και λίγο ψυχραιμία θέλει το πράμα. Κάποια στιγμή θα καταλαγιάσει και τότε θα μετρήσουμε τα τι και τα πως...Το τί έγινε πραγματικά δε θα το μάθουμε ποτέ. Κάτι πάλι στο περίπου θα γίνει γνωστό. Patient Zero λέμε...

Το καλύτερο όμως σενάριο περί πανδημίας το πήρε στα χεράκια του ο Στήβεν το 2011, και το έκανε μια απλή ταινιάρα. Η πρότασή μας επομένως, δεν μπορεί να είναι άλλη από το Contagion. Απλό, λιτό, με τρομερό καστ, και πανδημικό.

Δε θα πούμε πολλά λόγια για την ταινία, μιας που είναι MUST και πρέπει να την δείτε όπως και δήποτε. Εμείς όμως να αναφέρουμε τις πολλές, μα πάρα πολλές, ομοιότητες που παρουσιάζει το ταινιάκι με τον κορονοϊό (ή κοροναϊό ή COVID-19). Η μπάλα ξεκινάει κάπου από Hong-Kong, Κίνα μεριά, Ασία για να μη μας πούνε και ρατσιστές, πάμε Αμέρικα, Λονδίνα, Παρίσια, κτλ κτλ. Κανονικό τουρ δηλαδής. Στο Contagion, ο ιός είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τον κορονοϊό (ή κοροναϊό ή COVID-19) και η εξάπλωσή του γίνεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Φυσικά, 'Nothing Spreads Like Fear'...
Φάρμακα υπάρχουν πολλά. Νου-Νου όμως ένα. Εμείς θα πασαλειφτούμε με καμιά αλοιφή, θα πιούμε το καφεδάκι μας, θα πάμε την εκδρομούλα μας, θα εκκλησιαστούμε γιατί έρχεται και το Άγιον Πάσχα, κτλ κτλ σαν υποδειγματικό παράδειγμα ελαττωματικού είδους, γιατί στην ουσία για αυτό πρόκειται. Κανείς δε βγαίνει στα αγαπημένα τηλε-παράθυρα να πει ότι η ανθρώπινη ηλιθιότητα είναι ανίκητη. Ελαττωματική κατασκευή και ηλιθιότητα είναι θανατηφόρος συνδυασμός. Και να τα αποτελέσματα.

Αυτά και περαστικά μας. Ίσως ο ιός και όλο αυτό που περνάει ο πλανήτης, μας κάνει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα για τη ζωή μας. Από την άλλη, το σίγουρο είναι πως όχι. Άχρηστοι και ηλίθιοι μέχρι τελικής πτώσης. Εγώ πάντως ψηφίζω 'φορσίθια' για γιατροσόφι - ματζούνι, δαγκωτό!!!

Δείτε το trailer του Contagion εδώ.

Ατάκες / Memorabilia: 
What happened to her?
And how 's the public going to react with that?
In 72 hours we 'll know what it is, if we are lucky. Clearly, we are not lucky.
So, we have a virus with no treatment protocol, no vaccine this time.
I got people too, Dr. Cheever. We all do.
Someone doesn't have to weaponize the bird-flu. The birds are doing that.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Nothing spreads like fear.
το Άγιο Ξύλο ξέρει...από το 2011 λέμε!!!
1 2 4 16 256 65,536 - απλά μαθηματικά
Θωμά είσαι σπίτι? Γιατί σε παίρνω και μιλάει...

Χρήσιμα links / Useful links:
Contagion
Steven Soderbergh
Matt Damon
Gwyneth Paltrow
Kate Winslet
Jude Law
Laurence Fishburne
Marion Cotillard
John Hawkes

No comments:

Post a Comment