19 April 2020

Richard Jewell (2019)

Ήρθε και ο Πάσχας. Φέτος διαφορετικό. Κορωναϊκό και αυτό. Με απαγορεύσεις ταξιδίων και μετακινήσεων. Τα μέτρα συνεχίζονται για ακόμη μία εβδομάδα και μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις θα δείξει πως θα κινηθεί το πράμα. Πολλοί αναρωτιόνται κυρίως για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία γιατί δεν την παλεύουν με τα γκζάνια τα οποία δε νιώθουν και είναι στη μπρίζα μέρα-νύχτα. Το οικονομικό σκέλος ας το αφήσουμε καλύτερα. No comment.

Τα στατιστικά δείχνουν αύξηση διαζυγίων για τους παντρεμένους με μικρά παιδιά (σε καραντίνα), και γεννητούρια σε 9-10 μήνες για τους άνευ τέκνων (επίσης σε καραντίνα). Τι να κάνεις. Καραντίνα είναι αυτή. Ο καθένας κάνει τα δικά του. Θολώνει το μάτι. Πως να την παλέψουμε; 

Επίσης περιμένουμε εναγωνίως δηλώσεις της αγαπημένης ψυχ Γκρέτας για το πόσο ωραία είναι τώρα τα πράματα, που καθαρίζει σιγά σιγά ο πλανήτης. Τέρμα οι κυκλοφορίες με αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία και βαπόρια ενώ η ατμόσφαιρα και οι θάλασσες φαίνεται να παίρνουν το φυσιολογικό τους μπλε χρώμα.

Μέρες που είναι, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προτείνουμε ταινιούλα σπέσιαλ, πασχαλινή, από τον μαέστρο Clint. Γιατί ένας είναι ο Clint. Όπως ένας και μοναδικός ήταν ο Ρίτσαρντ, ο Richard Jewell, το δικό μας 'κόσμημα'.

Η όλη ταινία εξηγεί κάπως τα πράματα από το μακρινό 1996 και την βομβιστική επίθεση στο Centennial Park. Atlanta-Georgia-USA και Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον ευτραφούλη Ρίτσαρντ, ο οποίος είναι σεκιουριτάς στο Πάρκο και τις εκδηλώσεις που γίνονται εκεί για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ο κεφτές Ρίτσαρντ που έχει αλλάξει 5-6 δουλειές, αλλά είναι πάντα στον καλό δρόμο του 'protect and to serve' από περίγελος των συναδέλφων και φίλων, γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη ήρωας (a true national hero) μιας που ανακαλύπτει ένα σακίδιο με εκρηκτικά κάτω από ένα παγκάκι στο Πάρκο. Ειδοποιούμε όσους προλαβαίνουμε μπας και ελαττώσουμε τις απώλειες στο μέγιστο δυνατό βαθμό. 

Τελικά σκάει το πατλάκι, με τις γνωστές συνέπειες και απώλειες. Από κει και πέρα το αγαπημένο FBI ξεκινά αγώνα δρόμου για να βρει ποιος έβαλε τη μπόμπα. Οι συνηθισμένοι χαφιέδες της γειτονιάς κάνουν το καθήκον τους και από το πουθενά, ο Ρίτσαρντ γίνεται Νο1 ύποπτος.

Κάπου εκεί ξεκινάει ο Γολγοθάς του μαλθακού Ρίτσαρντ και της μαμάς  Bobi (aka KathyBates), ενώ ο μόνος που τον βοηθάει είναι το σκυλί του πολέμου-δικηγόρος WatsonBryant (aka SamRockwell).  FBI και μίντια θέλουν να τον φάνε ζωντανό, αλλά φαίνεται ότι ο μπούλης Ρίτσαρντ δεν έχει συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Όπως πάντα, based on a true story, και όπως πάντα, a ClintEastwood film. Καλή προβολή.

Δείτε το trailer του RichardJewell εδώ.

Ατάκες / Memorabilia: 
Richard, you 're a national hero now.
Jewell fits the profile of the lone bomber.
I was raised to respect authority. Authority 's looking to eat you alive.
They wanna fry you.
There is a bomb in Centennial Park. You have 30 minutes.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Ο Μπούφος
Cop-to-Cop
Media destruction
No good deed goes unpunished.
Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό

Χρήσιμα links / Useful links:
Richard Jewell

No comments:

Post a Comment