10 November 2014

Camp X-Ray (2014)



Camp X-Ray, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Στρατιωτική.

Βρισκόμαστε ακόμα στον παράδεισο, νιώθουμε λίγο χειμώνα και δεν υπάρχει καλύτερη συνέχεια από το να ευχαριστήσουμε τους στρατόγκαβλους φίλους μας λέγοντας 2-3 λόγια για μια ταινία σχετική με χακί, χαιρετούρες, σημαίες και όλα τα συναφή.  Camp X-Ray λοιπόν και ξεκινάμε με πώρωση.

Κοντή και τσαχπίνα αμερικανιδούλα στρατιωτικός με καταγωγή από ένα από τα άπειρα βλαχοχώρια made in USA, βρίσκεται σε σπουδαία αποστολή - κίνηση καριέρας με σκοπό να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη από τους κακούς μουσουλμάνους τρομοκράτες (όπως τα έχουμε πει 1 μύριο φορές αυτοί είναι οι κακοί του πλανήτη). Η κοπελιά με ειδίκευση στον κότσο (μας πιάσανε κότσο…) και στην περιφορά καροτσίου γεμάτο βιβλία και λογοκριμένες εφημερίδες κάνει το όνειρο της πραγματικότητα όταν συνδυάζουμε διακοπές ΚΑΙ δουλειά (λέμε τώρα…) στον ένα και μοναδικό μαγικό προορισμό προς Κούβα μεριά (βλέπε Γκουαντάναμο).

Εκεί στο εξωτικό Γκουαντάναμο και ενώ έχουμε βαρεθεί από τη ρουτίνα της σκληρής δουλειάς, έχουμε φάει 2-3 άκυρα, 1 χυλόπιτα, και μερικά σπέσιαλ περιποιημένα ‘κοκτέιλ’, αρχίζουμε τα μαθήματα γεωγραφίας μιας που δεν ξέρουμε την τύφλα μας  (π.χ. που είναι η Βρέμη). Σε όλα αυτά κολλάει και ο μάγος είδωλο για όλους τους νέους (ο Χάρης ο Πότερ), λίγο Sudoku (ιδανικό για σκοπιές άνω των 2,5 ωρών…) και διάφοροι άλλοι μουτζαχεντίν που βρίσκονται στο Γκουαντάναμο με 3 γεύματα τη μέρα, αθλοπαιδιές και έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται από πάνω. Έλεος ρε παιδιά… μονά ζυγά δικά μας!?!?!? 

Το Χριστινάκι (aka Kristen Stewart) επιστρέφει μετά από τα σαλιαρίσματα και τα ρομάντζα με βαμπιρο-βρυκολακο-λυκάνθρωπους κάνοντας τη μεγάλη αλλαγή, φορώντας παραλλαγή και αμερικάνικη κλασική αμμό-αρβύλα, μαζεύοντας κότσο το μαλλί και προσπαθώντας να μας πείσει για κάτι που ακόμα δεν έχουμε πειστεί. ΟΚ, αγαπάμε Χριστινάκι αλλά δυστυχώς δεν το έχει το σανιδo-ηθοποιηλίκι. Εμείς αναμένουμε καρτερικά μπας και γίνει κάνα θαύμα. 

Σε αντίθεση με το Χριστινάκι, ο μουσάτος ‘τρομοκράτης’ (aka Peyman Moaadi), με εμφανή αχρωματοψία, μας έχει δώσει παλαιότερα δείγματα-διαμαντάκια να χαζεύουμε με τις ώρες (βλέπε About Elly, A Separation, κτλ). Όποιος ασχοληθεί λίγο με Ιρανικό κινηματογράφο (μεγάλο ζόρι και σφιχτοκολοίαση να βρούμε υπότιτλους…) ίσως περάσει κάποιες ευχάριστες ώρες μπροστά από την οθόνη του. Αγαπάμε επίσης Mr. Peyman με πώρωση και ας μην ξέρουμε τι λέει όταν ανοίγει ο στόμας του. Ιράν, μεγάλη σχολή…respect!

Bonus: Κυρίως γνώσεις από την στρατιωτική καθημερινότητα των παλουκαριών από το Γκουαντάναμο (η διαφορά μεταξύ prisoner και detainee όλα τα λεφτά!) και ότι ίσως να μην υπάρχουν και πολλές διαφορές από τη ζωή αυτών που είναι στο κελί και αυτών που τους φυλάνε. Ποιός είναι φυλακισμένος, ποιός είναι ο τρομοκράτης και άλλα ψευδο-ερωτήματα ίσως σας απασχολήσουν για 5-10 λεπτά αλλά με το που θα τελειώσει η ταινία και θα πέσει το πρώτο χασμουρητό (εντάξει, ίσως έρθει και πιο γρήγορα…) όλα θα ξεχαστούν και το ροχαλητό θα κάνει τη διαφορά για το αν σας άρεσε η ταινία ή όχι.  

Ηθικό δίδαγμα: Η Αμερική ξέρει καλύτερα ποιο είναι το καλό σου. Φροντίζει για σένα πριν από σένα.  

Μας άρεσε: Το Χριστινάκι με αυτό το μόνιμα θλιμμένο ύφος (σκάμε κάνα χαμόγελο μόνο μετά απο κάνα ηλεκτροσόκ...) που η φάτσα της λέει ότι μόλις ο σκουπιδιάρης πολτοποίησε το γατάκι της. Συν ένας πόντος (όχι στο ύψος…) για την περιποιημένη στολή της. Ξυρισμένο, γυαλισμένο και προβλεπόμενο μέχρι αηδίας το Χριστινάκι. Δεν πειράζει όμως, έτσι θα κάνουμε καριέρα στα αμερικανικά στρατά. 

Να τη δω? Ας πάει και το παλιάμπελο. Δες την μωρέ. Τι έχεις να χάσεις εκτός από 1 ώρα και 52 λεπτά από τη ζωή σου? Εδώ έχεις δει 3ις χειρότερες, αυτή θα σε πειράξει?  

Ατάκες / Memorabilia
You will refer to them as detainees. No exceptions.
Hey Blondie...
Allahu Akbar…(κλασικά!!!)
Have you ever read Harry Potter?
Ι have no place to go Blondie.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Διακοπές στο Γκουαντάναμο.
Εμείς και αυτοί.
Ο Χάρης ο Πότερ είναι παντού.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment