21 December 2014

Boyhood (2014)



Boyhood, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Τιτανo-τεράστια.

Οι γιορτές ήρθαν πλέον και το καταλαβαίνουμε αυτό αποχαιρετώντας γνωστούς και φίλους που πάνε να περάσουν τις διακοπές τους με τις οικογένειες τους. Καλό δρόμο και καλή επιστροφή. Hasta la vista, που λένε και οι ισπανόφωνοι…

Μιας που η χρονιά τελειώνει σιγά σιγά είναι καιρός να σοβαρευτούμε και μεις και να γράψουμε για καμιά σοβαρή ταινία μιας που το 2014 φάγαμε στη μάπα αρκετές κινηματογραφικές πατάτες, φόλες, τρούφες,  κτλ κτλ. 

Ας μιλήσουμε για το Boyhood. Και επαναλαμβάνω: BOYHOOD!!! Όχι Bollywood ούτε Hollywood. Ξεκινάμε από τα βασικά. Το Boyhood, ίσως να είναι η καλύτερη ταινία που είδαν τα κατεστραμμένα και στραβωμένα ματάκια μου για το άτιμο 2014. Μόνο και μόνο που κάποιος γύρισε μια ταινία (ΤΑΙΝΙΑ λέμε…) κατά διαστήματα σε μια χρονική διάρκεια 11-12 χρόνων, λέει πολλά. Ο μπάρμπας που την έγραψε (Richard Linklater) ο οποίος σκηνοθετεί κιόλας έκανε καλή δουλειά. Άξιος.

Η ταινία ξεκινά όταν ο κεντρικός ήρωας μας (Mason Jr.) είναι 6 χρονών και βολοδέρνουν με την αδερφή του (Samantha) από δω και από κει. Τα παιδιά μένουν με τη μαμά (Patricia Arquette) μιας που για πολλούς και διάφορους λόγους ο μπαμπάς (Ethan Hawke) είναι αλλού (αλλού γι΄αλλού…) και το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο.

Η ζωή τραβά την ανηφόρα και η μαμά προσπαθεί να βρει ένα σωστό και ‘αμερικάνικο’ υποκατάστατο για να μεγαλώσουμε ‘φυσιολογικά’ την πολύ-αγαπημένη μας οικογένεια, αλλά έχει μια τάση να έλκεται όλο από μπεκρούλιακες και αλλάζει τους άντρες και τα σπίτια σαν τα πουκάμισα περιοδεύοντας σε όλο το βλαχο-Τέξας. 

Από την άλλη , ο παρταλο-πατέρας μας είναι στον κόσμο του και τα σαββατοκύριακα του ανήκουν για να μας διδάξει σε 48 ώρες που έχει στη διάθεση του ό,τι μπορεί και προλαβαίνει έχοντας μόνο έναν κανόνα: Ό,τι έκανα εγώ (και το έκανα λάθος…) μην το κάνετε εσείς γιατί μάλλον θα το μετανιώσετε. 

Παρακολουθούμε τη ζωή του Mason Jr. από παιδάκι μέχρι να αφήσει την οικογενειακή ‘θαλπωρή’ και να την κάνει για το κολέγιο (πανεπιστήμιο στα ελληνικά…) ενώ είναι γενικότερα μια ‘ανήσυχη’ προσωπικότητα (διαγράφοντας λογαριασμό FB παρακαλώ…!!!) ψάχνοντας από μικρός την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα (join the club μικρούλη Mason Jr…): So whats the point ?

Από παιδάκι στο σχολείο, κλακαδόρος του Barack Hussein Obama, λίγο παρταλάκι γυμνασιόπαιδο με τα ποτά μας και τους μπάφους μας, μέχρι λαντζέρης για το μεροκάματο, γκομενιάρης και καλλιτέχνης με φωτογραφικό υλικό που θα ζήλευε ακόμα και ο Mr. Kodak. Από το δημοτικό φτάσαμε στο κολέγιο αλλά ακόμα αναζητούμε την ‘αλήθεια’… Ακούει κανείς !?!??!

Bonus: 2 ώρες και 39 λεπτά γεμάτα Bonus. Και να θες παραπάνω, λυπάμαι αλλά δεν έχει…

Ηθικό δίδαγμα: Συνέχισε να κάνεις αυτό που ΕΣΥ θέλεις.
Μας άρεσε: Όλη η ταινία από την αρχή ως το τέλος!!! Τα πάντα όλα λέμε.

Να τη δω? Αν δεν την έχεις ήδη δει, ΝΑΙ. Να καθίσεις αναπαυτικά στην πολυθρόνα/κρεβάτι σου και να πατήσεις PLAY. Απόλαυση…

Ατάκες / Memorabilia
Πολλά και διάφορα θα μπορούσα να γράψω, αλλά για άλλη μια φορά θα περιοριστώ στα λόγια του πατέρα-γκουρού, συμβουλεύοντας τον υιό του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, λέγοντας μεταξύ άλλων:
It means you are responsible for you, not your girlfriend, not your mom, not me, YOU!

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Μεγαλώνοντας.
Πού πάω, ποιος είμαι.
What’s the point ρε δικέ μου ?

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment