28 December 2014

Life in a Day (2011)



Life in a Day, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Ανθρωποκεντρική.

Το 2014 φτάνει στο τέλος του και είμαστε έτοιμοι να το αποχαιρετίσουμε και να υποδεχτούμε το 2015 πιστεύοντας σε ένα (όχι δύο…) καλύτερο αύριο. Για νέες ήττες, για νέες συντριβές που λέει και ο κοντοχωριανός ποιητής. 

Μιας που δεν ξέρω αν θα βρω χρόνο (οι εξελίξεις τρέχουν…) για να σας αποχαιρετήσω όπως πρέπει, σας δίνω από τώρα το δώρο μου για το 2014. Είναι λίγο παλιό, δηλαδή κάπως μπαγιάτικο, αλλά πιστέψτε με ότι αξίζει λίγο από τον κατά τ’ άλλα πολύτιμο χρόνο σας.

Το μπαγιάτικο δώρο μου, το 2011 ήταν φρέσκο-φρεσκότατο, μόλις είχε βγει από το φούρνο, και ήταν μια καταπληκτική ιδέα (στην αγγλικήν project…) του παντελώς άγνωστου YouTube. Ώρες ώρες σκεφτείτε πόσες ‘καταπληκτικές’ ιδέες έχετε (για εσάς καταπληκτικές…) και δεν τις εφαρμόζετε. Τι φταίει, ποιος φταίει, κτλ κτλ και η απάντηση είναι απλή αρκεί να βρείτε έναν καθρέφτη. 

Και μπαίνω στο ζουμί: Κάπου εκεί στο μακρινό 2010, οι YouTube-LG είχαν μια φανταστική ιδέα. Μια μέρα που για κάποιους είναι απλά μια καθημερινή μέρα, χωρίς πολλά πολλά (άιντε να σας κάνω τη χάρη και να σας πω ότι παίζει να ήταν Σάββατο…) είχατε μια πρόκληση/πρόσκληση από το 3ις κατάρατο YouTube να πάρετε την κάμερα σας και να ‘τραβήξετε’ σχεδόν ότι θέλετε – αλλά θα προτιμούσαμε να μας δείξετε τον εαυτό σας. 

Πολλοί και διάφοροι άνθρωποι απ’ όλη τη Γη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕσυΚαναλιού, στείλανε ότι στείλανε, μα όλο αυτό το υλικό κάποιος έπρεπε να το μεταμορφώσει, να το επεξεργαστεί και να το μετατρέψει σε μια κάπως αποδεκτή κινηματογραφική κόπια. Παρόλο που τα περισσότερα κομμάτια είναι 'σκηνοθετικά' τραβηγμένα (βλέπε Hiroaki Aikawa), το όλο παζλ αξίζει της προσοχής σας.
 
Ένας άγνωστος παππούλης λοιπόν (νομίζω τον λένε Ridley Scott) πήρε τα δικά σας βίντεο (ναι ναι…τα δικά σας…) και έκανε άλλο ένα κινηματογραφικό αριστούργημα με πρωταγωνιστές (ναι ναι…καλά μαντέψατε…) ΕΣΑΣ.

Θα δείτε πως περνάει ο κόσμος την ημέρα του σε όλη μα όλη την υφήλιο, διάφορες και διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, χρώματα, παραδόσεις, όλα αυτά που μας χωρίζουν αλλά ταυτόχρονα μας ενώνουν και μας κάνουν ανθρώπους. 

Κάποια περιστατικά ξεχωρίζουν (βλέπε Κορεάτης ποδηλάτης – Okhwan Yoon – ψάξτε τον --- το Love Parade στο Duisburg, κτλ), αλλά στην τελική είναι η δική σας ταινία για την δική σας ζωή. Θα γελάσετε, θα κλάψετε, θα χαρείτε, θα στεναχωρηθείτε, αλλά όλα είναι μέσα στο παιχνίδι… ΌΛΑ είναι μέσα στη ζωή. Στη δική σας ζωή.  

Καλή προβολή.

Ηθικό δίδαγμα: And I say to myself…what a wonderful world…

Να τη δω? Ναιιιι…

Ατάκες / Memorabilia
Ο επίλογος της ταινίας – με την κοπελιά και τα αστραπόβροντα - ίσως τα λέει όλα…

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title
24-10-2010 – all around the world.
Άνθρωπος. Είμαστε παντού.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment