03 October 2015

Dope (2015)



Dope, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: ψιλο-Ανεξάρτητη.

Μπήκε και ο αγαπημένος μας μήνας. Οκτώβριος και πλέον μετράμε μέρες για τους καινούριους κύκλους του πολύ-αγαπημένου και σιγά σιγά ξεχειλωμένου διπολικού Homeland, αλλά και του τιτανο-τεράστιου χασάπη-σερίφη Ρικ με τους Περπατο-Νεκρούς του (aka TheWalkingDead). Και εκεί που τρώγαμε τα νύχια μας από την αναμονή, έσκασε μεγάλη ταινιάρα (εεε για την κόπια της μιλάμε πάντα…) που την περιμέναμε πως και πως. Εγώ δηλαδής, να μην τα ξαναλέμε.

Η ταινιάρα λέγεται Dope και ξεκινά δίνοντας τον ορισμό και τις σημασίες της λέξης Dope κάτι σαν απόσπασμα από το Μπαμπινιώτη, αλλά στην πιο αμερικάνικη έκδοση. Από ‘κει και πέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας οδύσσειας - όχι ενός ξεριζωμένου - αλλά ενός παλικαριού από το L.A., όχι το χλιδάτο αλλά το υποβαθμισμένο και 3τοκοσμικό - βλέπε The BottomsInglewood, εκεί που βγαίνεις για να πάρεις τσιγάρα ή να τσιμπήσεις κάνα σκυλο-burger και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις πίσω σπίτι σώος και αβλαβής.

Το παληκάρι που λέτε, ας τον πούμε Malcolm (aka ShameikMoore), βρίσκεται στην τελευταία τάξη του σούπερ αμερικάνικου λυκείου (βλέπε high-school για τους μυημένους στα Χτυποκάρδια του BeverlyHills...) όπου για να μπεις μέσα στο κτίριο πρέπει να περάσεις από ανιχνευτή μετάλλων (αυτά είναι γούστα..). Ο Malcolm που λέτε είναι φυτό, το ξέρει, γουστάρει και καλά κάνει. Το μαλλί του είναι κορυφαίο και θυμίζει κάτι από αξέχαστο FreshPrince.

Παρέα και συνοδοιπόροι του Malcolm στο ατελείωτο ταξίδι στη μεγαλούπολη του L.A., οι 2 φίλοι και συμμαθητές του, το λεσβιάκι Diggy (aka KierseyClemons) και ο αγνώστου προελεύσεως (φυσιογνωμικά μοιάζει με πακιστανο-ινδο-μεξικάνο-περουβιανό) Jib (aka TonyRevolori), τον οποίο θαυμάσαμε και ως παιδί για όλες τις δουλειές στο αξέχαστο TheGrandBudapestHotel- 2014.

Οι 3 καλοί φίλοι είναι κολλημένοι με τα '90s και το υπέροχο συγκροτηματάκι τους, οι φοβεροί και τρομεροί Awreeoh (μπορείτε να το προφέρετε ως όρεο – κάτι σαν τα μπισκότα…) γρατζουνάνε τις κιθάρες τους, προτρέποντας να μη διαγραφτούμε = “Don't get deleted”, αλλά φυσικά την παράσταση κλέβει το τελευταίο κομμάτι που ακούγεται στο τιτανο-τεραστιο-μέγιστο soubdtrack, το It'sMyTurnNow (κομματάάάάάρα!!! με ολίγην από dubstep αφιερωμένο στους ηλεκτρο-χαπάκηδες).

Η ταινία είναι σταθμός (και υποσταθμός...) για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο Δασάρχης (ForestWhitaker) είναι στην παραγωγή, κάτι που το συνηθίζει τώρα τελευταία και μας αρέσει. Το soundtrack απλά κορυφαίο και θα θυμίσει κάτι από MCHammer ή ακόμα και από DigitalUnderground TheHumptyDance για να θυμηθούμε τα παλιά και να κλάψουμε με τα νέα.
Διαφωνούμε κάθετα με τον coolΑλέξη που θέλει να αφήσει το παλιό. Όχι ρε coolΑλέξη. Εμείς γουστάρουμε το παλιό (μουσικά πάντα...), και ταινίες τύπου Dope είναι ήδη ψηλά στην ταινιοθήκη μας και στην κινηματογραφική μας υπόληψη.

Η ταινία συνοδεύεται με κόκα (εεε...το ποτό εννοούμε) και burger για να μπούμε στο γνήσιο αμερικανο-κλίμα και να μυρίσει ψοφίμι η ατμόσφαιρα. 1 ώρα και 41 λεπτά απόλαυσης στα χαμένα και καμένα σοκάκια του L.A..

Bonus: Εκτός από το soundtrack (ξανα-μανα να το τονίσουμε...), αξίζει να αναφέρουμε το τρελό παρεάκι των 3 φυτών. Πολύ καλοί και μαζί με τον πάντα ‘φτιαγμένο’ BlakeAnderson (βλέπε Workaholics) είναι το cine-μέλλον. Ακόμα ένα bonus στις οθόνες σας και με ολίγον κολλύριο , όταν εμφανίζεται η Lily (aka ChanelIman) η οποία σπέρνει χαμό και πανικό. Για χάρη της άμα λάχει βαφτίζουμε και το νέο σκονάκι-ναρκωτικό με το ονοματάκι της. Γαζελοειδές από τα λίγα. Προσοχή στη Lily παιδιά! Φέρνει κατούρημα. Δύσκολα κρατιέσαι και ακόμα πιο δύσκολα αντιστέκεσαι.

Ηθικό δίδαγμα: It’s hard out there for a geek. 

Μας άρεσε: Φυσικά.

Να τη δω? Πρέπει.

Ατάκες / Memorabilia
All I wanna do is a zoom, zoom, zoom and a boom boom - Word! 
Nobody is going to suspect a thing. We are just doing what geeks do.
If I let this slide, we got what you call a slippery slope. 
Are you a real? Are you a fake?
Can you dig it? 
For most of my life, I 've caught in between who I really am ... and how I'm perceived, in between categories and definition.
If I was white, would you even have to ask me that question?

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Εκεί στο γκέτο.
Οδηγός επιβίωσης για δύσκολες γειτονιές στο L.A.
Μαυρούλης (εεε… έγχρωμος ήθελα να πω) από φτωχογειτονιά θέλει να πάει Harvard.
Η Οδύσσεια του Malcolm.

Χρήσιμα links / Useful links:
Kiersey Clemons                                 

No comments:

Post a Comment