08 October 2015

Sicario (2015)



Sicario, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Καρτελ-ική.

Είπαμε ήρθε ο Οκτώβριος και ξεκίνησε ο χαμός και ο πανικός. 1ο επεισόδιο Homeland και οι τσοντο-χάκερς κάνουν τη θεία CIA να ταρακουνηθεί και να θυμηθεί ότι έχει και κάτι μπίζνες στην αγαπημένη μας Γερμανία. Ακούς κυρα-Άγγελα? Μαζί με την ευρωπαϊκή CIA, ας πούμε 2-3 λογάκια και για την γνήσια, την αμερικάνικια ξαδέρφη της, το ξακουστό και φημισμένο FBI. Αυτές οι δύο αμερικανο-υπηρεσίες (όχι κατασκοπείας αλλά…) παρακολούθησης μας κάνουν περήφανους γιατί ξεπαστρεύουν τους κακούς ανθρώπους σε όλη τη γη, και αφήνουν τους καλούς να βολοδέρνουν πέρα δώθε. 

Sicario που λέτε λέγεται η ταινιάρα που θα μιλήσουμε και να σας προετοιμάσω λίγο. Πρωταγωνιστεί η αγαπημένη εδώ και χρόνια η EmilyBlunt, η οποία για χάρη του έρωτος (στην κανονική της ζωή, όχι τη σινεμαδιάρικη…) αλλαξοπίστησε και έχει πλέον και αμερικάνικο διαβατηριάκι εκτός από το γνήσιο το αγγλικό, το original.

Η KateMacer (aka EmilyBlunt) που λέτε είναι μια μόνη, διαζευγμένη μπατσίνα του FBI και εκεί που σκαλίζει κάποια υπόθεση απαγωγής παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να χώσουμε τη μύτη μας λίγο πιο βαθιά, λίγο πιο εκεί που κανονικά δεν μας παίρνει. Σε ένα ντου και πριν το μπαμ, τα μπατσικά θα δούνε τους τοίχους του σπιτιού-στόχου επενδυμένους με ένα κορυφαίο υλικό καλύτερο και από μπετό-τουβλο. 

Στο κόλπο μπαίνει σγα σγα και ο μάστορας της μηχανορραφίας MattGraver (aka JoshBrolin), ο οποίος θα μας συστηθεί ως ο cool αρχηγός μιας ομάδας αμερικανο-βλάχων που τους αρέσει να παίζουν με μαχαίρια, όπλα και λοιπά αιχμηρά αντικείμενα. 

Η άμοιρη και κοιμισμένη Kate θα μπει στην ομάδα του γαμάτου Matt και θα γνωρίσει από κοντά έναν ήρωα, ένα μυστηριώδη τύπο, ένα πρωτοπαλίκαρο τύπου τα πολλά λόγια είναι φτώχια και στη μπουμπούνισα γιατί ο σκύλος μου έχεσε πάλι μέσα και δεν περίμενε να τον πάω βόλτα για να κάνει την ανάγκη του. Ο τυπάρας αυτός δεν είναι άλλος από τον Alejandro (aka BenicioDelToro), όχι τον κομπάρσο της λαίδης Gaga, αλλά ενός κολομβιανού hombre που κουβαλάει και αυτός το δικό του σταυρό. 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ομάδα θα κάνει το μεγάλο ντου στο γειτονικό Μεξικό, όχι για να αγοράσει σομπρέρος από τα αφορολόγητα, ούτε για να πιει original τεκίλα με το σκουληκάκι να σαλεύει. Πάμε τσάρκα όλοι μαζί ως το Juarez για να πατάξουμε τα καρτέλ και τους εμπόρους ναρκωτικών γιατί απλά μπορούμε και γουστάρουμε.

Παρεμπιπτόντως, η δημαρχάρα του Juarez κάλεσε τον κόσμο να μην πάει να δει την ταινία γιατί λέει και καλά δυσφημεί την πόλη τους. Τι μας λες τώρα ρε μεγάλε?! Η ταινία πήρε μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι των Καννών και αντί να χαίρεστε με τέτοια διαφήμιση (και τζάμπα κιόλας…) μας κάνετε και τους δυσκοίλιους. Άκυρος και ολίγον καθυστερημένος ο δήμαρχος στην αντίδραση του. Δεν πειράζει. Την άλλη 4ετία βλέπουμε.

Η ταινία το τρώει το 2ωράκι της με λίγες μπατσο-φάπες, λίγες σφαίρες, λίγο σκοτάδι και για να μπούμε ολοκληρωτικά στο κλίμα ένα σφηνάκι τεκίλα ανά μισή ώρα (αν βρείτε κάνα σκουλήκι σε καμιά γλάστρα βάλτε το και αυτό μέσα…) πρέπει να το κατεβάζετε. 

Bonus: Ο Alejandro είναι πολύ δυνατός. Ο BenicioDToro αλλά και φυσικά η αγαπημένη μας αγγλιδο-αμερικανίδα EBlunt είναι τα βαριά χαρτιά. Ο JBrolin μασάει τσίχλα και το παίζει ξερόλας, αλλά άλλοι κάνουν τη σκατο-δουλειά. Τα εύσημα φυσικά και στον σκηνοθέτα μας. Ο κυρDenisVilleneuve τα κατάφερε εξαιρετικά για άλλη μια φορά. 

Ηθικό δίδαγμα: Τα καλά τα πράγματα δεν γίνονται by the book. Ιδεαλισμός εναντίον πραγματισμού στο ρινγκ της ζούγκλας της ζωής. 

Μας άρεσε: Ναι. 

Να τη δω? Όπως-και-δήποτε.

Ατάκες / Memorabilia
What the fuck are we doing here?
I go where I’m sent.
He makes a living killing.
You saw things you shouldn’t have seen.
You will not survive here, you are not a wolf. This is the land of wolves (λόγια σοφά…).

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Τα καλά παιδιά εναντίον των κακών παιδιών.
Μια φορά και έναν καιρό εκεί στο φιλικό Μεξικό.
Ο άνιωθος.
An eye for an eye ρε μπαγάσα.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment