23 June 2018

Office Space (1999)

Ας χαιρετίξουμε άλλο ένα ιστορικό Σ-Κ, και μπαίνουμε με τη μία στο ψητό χωρίς καθυστερήσεις μιας που τα γεγονότα τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουμε. 

Πρώτα πρώτα να ξεκινήσουμε με την ιστορική συμφωνία για το 'σκοπιανό', δηλαδή το 'μακεδονικό', δηλαδή το ονοματολογικό. Εκεί που δείχνανε χλωμά τα πράματα, με ένα σπριντ της τελευταίας στιγμής, ο coolAlexis και ο σύντροφος Κοτζιάς, κάνανε την μεγάλη ανατροπή και έκλεισε το θέμα με μεγάλο πάρτι και υπογραφή στας εξοχάς. Κάποιοι καμμένοι λέγανε ότι και καλά ασκήθηκαν πιέσεις από όξω για λύση του ζητήματος - μέχρι και ανταλλαγή για το ελληνικό χρέος ακούστηκε, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε σε τέτοια κουτσομπολιά. Όσοι καμμένοι τα υποστήριξαν αυτά, διαγράφτηκαν από τη φατρία των ψεκασμένων ανέλ. 

Από την άλλη, ως εκ θαύματος, υπογράφτηκε μια ας την πούμε 'αχνή' συμφωνία στο χθεσινό eurogroup, όπου χωρίς σοβαρά νούμερα στο τραπέζι, υπήρξε μια υπόσχεση για μια δεκαετή επιμήκυνση για την ελληνική εξόφλα - ή πιο σωστά ένα μέρος αυτής. Κατά τα άλλα, οι φίλοι μας θα συνεχίσουν να μας δανείζουν αν υπάρξει κάποιο πρόβλεμα στο μέλλον. Δηλαδή θα υπάρξει. Δηλαδή ξανά δανεικά, και πάει λέγοντας. 

Μετά την μεγάλη αυτή επιτυχία (ποιος, τι , που) ο coolAlexis βγήκε για άλλη μια φιέστα (φραπέ) φορώντας - άκουσον άκουσον - γραβάτα κομμουνιστικιά. Άλλο ένα δάκρυ της doc Περιστέρας συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ ακούστηκαν κάτι επικές ατάκες περί ανάπτυξης, τέλος των μνημονίων (τα οποία εμείς παραλάβαμε, κτλ κτλ), εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, ζουρνάδες νταούλια και όλα τα σχετικά πανηγύρια. coolAlexis είσαι μάγκας! Ξέρεις εσύ. Τα εύσημα από συνάδελφο άνιωθο.

Μ'αυτά και μ'αυτά, τσακώσανε και τον Αρτέμη, του οποίου η αμφίεση Κάρλ Μάρξ, δεν μπορούσε πλέον να περάσει απαρατήρητη, ούτε από τα πιο υποψιασμένα λαγωνικά της ελληνικής πολιτσάι. Τον τσακώσανε και με διαδικασίες εξπρές τον μπουζουριάσανε με τη μία. Στην ψειρού και ο απολλώνιος απεσταλμένος του τρις-κατάρατου υπογειο-CERN-ικού σύμπαντος. Μαζί με Αρτέμη, η πολιτσάι είχε και μια άλλη δύσκολη υπόθεση, να βρει τον υποκινητή Μπαρμπα-Ρούση. Τελικά και αυτός ο Κολοκοτρώνης δεν τη γλύτωσε, και τον βρήκανε λέει, ζήτηξε συγγνώμη καθώς τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και ήθελε κάτι άλλο να πει, το είπε και πήγε σπίτι του να συνεχίσει τη φραπεδούμπα.

Φίλες και φίλοι, μετά από αυτά τα καλτ-cult σκηνικά που ζούμε, δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε και ένα καλτ-cult σπέσιαλ ταινιάκι. Μιας που έχουμε τρελαθεί με αυτά που βλέπουμε, ας ρίξουμε και μεις τη χολή μας στο corporate περιβάλλον που ζέχνει και δεν μας αφήνει να 'γιάσουμε. 

OfficeSpace  που λέτε είναι η επιλογή για αυτό το Σ-Κ. 
Ταινία σταθμός για το άχρηστο corporate περιβάλλον, που καλώς ή κακώς κάπως έτσι λειτουργεί. Με τους άχρηστους, τους γλείφτες, τους τεμπέληδες, τους ονειροπόλους και πάνω απ' όλα την διαρκή μάχη των 'από πάνω' με τους 'από κάτω'.  

Στην μαγική ταινία, κάποιοι ταλαίπωροι υπάλληλοι της εταιρίας Initech, προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην απολυθούν. Το αφεντικό - aka GM - βλέπε General Manager - είναι στον κόσμο του, και περιττό να σχολιάσουμε την καγκουριά του. Μια παρέα 3-4 υπαλλήλων θέλουν να κάνουν το colpo grosso και να την κάνουν από την εταιρία με τις τσέπες γεμάτες. Το κόλπο είναι έτοιμο, βλέπε - τραπεζικός ιός του 2000 - αλλά κάποια στιγμή μας πιάνουν τύψεις, και γίνεται η στραβή. Τελικά, όλα στάχτη και μπούρμπερη. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι παίζει-εμφανίζεται και η ελληνίδα JenniferAniston. Το Τζενιφεράκι μας...

Ατάκες θεϊκές, σκηνικά τραγικά (υπάλληλος έχει απολυθεί πριν χρόνια, αλλά κατά λάθος δεν έχει βγει από τη λίστα του μισθολογίου και πληρώνεται κανονικά) και άιντε να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος. Αυτοί ή εμείς. Η ταινία επίσης μπορεί να προβληθεί και από κάθε πανεπιστημιακή κινηματογραφική ομάδα (προς γνώση και συμμόρφωση), αλλά και από κάποιο ψαγμένο εργατικό κέντρο (σαν μάχη της εργατιάς ενάντια στο κεφάλαιο/κατεστημένο/αφεντικό). 


Δείτε το trailer του OfficeSpace εδώ

Ατάκες / Memorabilia: 
''PC load letter''? What the fuck does that mean?
We 're not in Kansas anymore.
Damn, it feels good to be a gangsta.
We find it's always better to fire people on a Friday. (έτσι...)

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Κάψιμο - μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Burnt baby, burnt.
Corporate bullshit.
The consultants are coming. 
Hypnotherapy works!!!

Χρήσιμα links / Useful links:
Office Space

No comments:

Post a Comment