29 September 2018

Leave No Trace (2018)

Άλλη μια μερούλα έμεινε από τον αγαπημένο Σεπτέμβριο, και να σου ξεπροβάλλει ο Οκτώβριος. Πάμε δηλαδή για χειμώνα βουρ με τον πατσά!

Φυσικά, σε όλη αυτήν την κατάσταση βοηθούν και οι τρομολάγνοι τηλεπαρουσιαστές με τον περίφημο 'Ζορμπά', τον medicane 'Ζορμπά'. Επειδή δηλαδή θα βρέξει και θα έχει αέρα λίγο παραπάνω από το κανονικό, άιντε φόρα παρτίδα έρχεται η συντέλεια του κόσμου για το νότιο μέρος του ελλαδιστάν. Εμείς πάλι είδαμε κάνα γκρι συννεφάκι και χαρήκαμε, αλλά προς στιγμήν τίποτα. Ακόμα να μας φτύσουν από πάνω.

Μιας που μιλάμε για φτύσιμο, ο coolAlexis πήγε άλλη μια τσάρκα στο μεγάλο και ονειρικό Αμέρικα. Τώρα τι ακριβώς πήγε να κάνει, μη ρωτάτε. Ξέρει αυτός καλύτερα από σας. Ξέρει ο coolAlexis και οι συνακόλουθοι από μαρμίτα. Αύριο και το πολυ-αναμενόμενο δημοψήφισμα στην 'Βόρεια Μακεδονία', και καιρός είναι να μπαίνει και αυτό το θέμα στο πρόγραμμα σιγά σιγά. Οι βόρειοι Μακεδόνες θα αποφασίσουν ΝΑΙ/ΟΧΙ, αλλά όπως τους είπε προχτέ ο Ζάεφ, έτσι και αλλιώς το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, για όσους θέλουνε να ξέρουνε, το ΝΑΙ σημαίνει ΝΑΙ, και το ΟΧΙ σημαίνει ΝΑΙ. Απλά τα πράματα. Έτσι coolAlexis? Μη ξεχνιόμαστε!

Και για να πούμε και 2-3 πράματα για αυτούς που θέλουν να ξεχαστούνε (όπως εμείς...), προτείνουμε ταινιάκι σπέσιαλ. LeaveNoTrace, που λέτε είναι η επιλογή για αυτό το Σ-Κ. Μην αφήσεις ίχνος δηλαδής. 

Ταινία πολύ καλή, μοναξιάρικη και ταξιδιάρικη, παραδόξως οικογενειακή, αγαπησιάρικη, ψυχοπονιάρικη, αντιπολεμική, ψυχοτραυματική και στο τέλος λυτρωτική. Ταινία με τα όλα της, την οποία περιμέναμε για κάμποσο καιρό. 

Δάσος που λέτε και περπάτημα. Ένας πατερούλης Will (aka BenFoster), με πολλά ψυχοτέτοια τραύματα έχει πάρει την κόρη του Tom (aka ThomasinMcKenzie) και περνάνε τον καιρό τους στην άγρια φύση. Στο δάσος. Έτσι για να επιβιώνουμε με το στανιό. Χωρίς λούσα, φρου-φρου και αρώματα. Κομαντίστικες καταστάσεις για να μαθαίνουμε στα δύσκολα. Μαθήματα επιβίωσης από τον κομάντο πατέρα προς γνώση και συμμόρφωση της νεαράς δεσποινίδος. 

Ο Will που λέτε έχει αποτραβηχτεί από την άκαρδη τούτη κοινωνία, και την έχει καταβρεί στο δάσος να τρώει ρίζες και κουκουνάρια. Η μικρή Tom όμως, ενώ ακολουθεί πιστά τον φάδερ, κάποια στιγμή θα στραβώσει και θα δει ότι 'εκεί έξω', υπάρχει ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που της έχει μάθει ο Will. Ένας κόσμος που έχει και καλούς ανθρώπους, που βοηθάνε τον συνάνθρωπό τους, και δεν είναι όλοι 'ζώα' και μαλάκες. 

Έτσι απλά και αναπόφευκτα θα έρθει και η ρήξη του πατέρα και της θυγατέρας. Τζάμπα τη μεγαλώναμε και της δείχναμε πως να ανάβει φωτιά με πυροκλάνια, και να μαζεύει μανιτάρια εκεί που κατουράνε οι αρκούδες - γαμώ την τρέλα μου. Όλα τζάμπα πήγανε. Όλα καλά ψηλέ όμως, όλα καλά. Δεν χρειάζεται άγχος και να γυαλίζει το ματάκι μας. Ήρεμα πράματα...

Η ταινία έχει αποσπάσει καλές κριτικές γενικά, και είναι και σε κάτι φεστιβάλια μέσα. Αξίζει να της ρίξετε μια ματιά. 

Δείτε το trailer του LeaveNoTrace εδώ

Ατάκες / Memorabilia: 
This is where we keep our tools and important papers.
I am a strong team player - I used to be. (σωστός ρε μεγάλε!!!)
Pack your things. Don't take anything you don't need.
We are gonna keep moving.
Are you in some kind of trouble ?
These people are not that different from us.
Same thing that's wrong with you, isn't wrong with me.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Περπατώ περπατώ εις το δάσος.
Μαθήματα επιβίωσης.
Κομαντίστικα πράματα.
το Δάσος δεν είναι για όλους.

Χρήσιμα links / Useful links:
Leave No Trace
Debra Granik

No comments:

Post a Comment