16 January 2015

The Theory of Everything (2014)



The Theory of Everything, κυρίες και κύριοι

Βαθμολογία: Οσκαρική.

Φτάσαμε στα μέσα περίπου του Γενάρη και επανερχόμαστε δυνατοί (και σφριγηλοί…) όσο ποτέ μετά από μια εβδομάδα αρρώστιας όπου η κεφάλα μας ήταν αλλού γι’ αλλού. Παρόλα αυτά ανακάμπτουμε και συνεχίζουμε με διάθεση οσκαρική. 

The Theory of Everything κυρίες και κύριοι και όσοι δεν έχετε στη βιβλιοθήκη σας κάποιο από τα βιβλία του τιτανομέγιστου ρομποτικού Stephen Hawking, η ταινία ίσως σας βοηθήσει να βρείτε μια καλή αυτό-δικαιολογία που τόσα χρόνια αγοράζατε σαν τα γίδια τα άπαντα του P.Coelho και των άλλων ροματζαδόρων. 

Η ταινία είναι καθαρά βιογραφική και ξεκινάει από τα χρόνια που ο μπαρμπα-Stephen (aka EddieRedmayne) ήταν φοιτητής στο μεγάλο και τρανό Cambridge κάπου στο μακρινό 1963 περίπου. Εκεί γνωρίζει και τη θεά Jane (aka FelicityJones ή αλλιώς το πιπινοΑγγλάκι) και η ζωή κυλά ανέμελα έχοντας ένα και μοναδικό πρόβλημα: ¨Δεν μπορώ να βρω θέμα για το διδακτορικό μου και βαριέμαι να ψάξω¨.

Κάπου εκεί όμως στη παραπέρα γωνία, η κακιά η μοίρα παραμονεύει. Ο Stephen προσβάλλεται από μια ασθένεια που εμποδίζει τον εγκέφαλό του να στέλνει σήματα (όχι Mors…) στο υπόλοιπο του σώμα και σταδιακά θα αρχίσει να ακινητοποιείται. Όπως του εξήγησαν οι παρλαπίπες γιατροί κάπου το 1963-1964 ο κύριος Stephen Hawking είχε προσδόκιμο όριο ζωής βαριά βαριά 2 χρονάκια.

Η τυπάρα (συγγνώμη Κάρα…) όχι μόνο δεν τα έχει τινάξει αλλά από τότε έχει γίνει ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες που έχουν πατήσει την ποδάρα τους σε τούτο τον πλανήτη. Εδώ και χρόνια πλέον σε καροτσάκι και φωνή υπολογιστή μας αφήνει κάγκελο με ό,τι λέει.

Η ταινία μας δείχνει τη ζωή του ζεύγους από τα πρώτα δύσκολα χρόνια μέχρι πολύ αργότερα στα ακόμα δυσκολότερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μπαγασάκος έχει και 3 παιδιά με την θεά Jane, και για όσους απορούν έδωσε ο ίδιος την απάντηση σε ένα φίλο του. Different system δικέ μου και μας ισοπέδωσε για άλλη μια φορά ο καροτσάκιας.

Για να μην πολυλογούμε πρέπει να δείτε την ταινία και να σας πω ότι ο S.Hawking μιας που δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω έχει βάλει στόχο να εξηγήσει τα πάντα (τα πάντα όλα του σύμπαντος…) με μια ‘απλή’ μαθηματική εξίσωση. Τώρα το αν θα τα καταφέρει είναι άλλο θέμα.
Περισσότερα στις οθόνες σας.

Bonus: Ίσως μάθετε κάτι ψιλά για τις μαύρες τρύπες και το χωρο-χρόνο αν δώσετε την κατάλληλη προσοχή.

Ηθικό δίδαγμα: Ο χρόνος κυλάει και πίσω δεν γερνάει.

Μας άρεσε: Ναι, γιατί μας αρέσουν οι ιστορίες καταπληκτικών ανθρώπων.

Να τη δω? Επιβάλλεται

Ατάκες / Memorabilia
Time time time.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
S.Hawking’s time.
A brief history of time.
Time & Black holes.
It’s all about time.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment