18 January 2015

Whiplash (2014)



Whiplash, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Μουσική.

Συνεχίζουμε χωρίς σταματημό με τέρμα τα γκάζια σε μια άλλη κορυφαία ταινία για τη χρονιά που μας πέρασε η οποία έχει επίσης πολλά ‘γκάζια’. Whiplash που λέτε κυρίες και κύριοι, μια ταινία αφιερωμένη στην πάλη του καλού και του κακού, του εγώ και του υπερ-εγώ και στο που μπορεί να φτάσει κάποιος για να πετύχει το σκοπό του. 

Σκοπός ζωής που λέτε, για τον μικρό παρταλο-φοιτητάκο Αντρέα (aka MilesTeller) είναι να γίνει μεγάλος και τρανός drummer. Εντάξει…μη γελάτε. Στο καταπληκτικό Αμέρικα έχει μεγάλες μουσικές σχολές και αν έχεις και κάποιο ισχνό δείγμα ταλέντου ίσως να πας μπροστά. 

Στη μεγάλη και τρανή σχολή μουσικής (βλέπε Shaffer) που περνάει την ώρα του ο παρταλάκος της ιστορίας θα ενταχθεί σε μια από τις πιο διακεκριμένες μπάντες, αλλά ο μαέστρος – δικτάτορας της όλης κομπανίας είναι από άλλο πλανήτη και γενικότερα το σκεπτικό του είναι κομματάκι διαφορετικό από τα συνηθισμένα καθηγητηλήκια. 

Ο δυσκοίλιος άρχοντας Mr.Fletcher (aka J.K Simmons) με οσκαρική ερμηνεία παρακαλώ και μια από τις καλύτερες που είδαμε φέτος παίρνει κάποια ταλαντούχα φοιτητάκια και κάνει μπάντες με balls και όποιος τυχόν ξεφύγει από το ‘μέτρο’ ή το tune του 3ις μέγιστου προφέσορα τον έφαγε η μαρμάγκα, τον έχεσε πατόκορφα και τον κρέμασε με μανταλάκια πολυτελείας για να στεγνώσει. 

Ο σούπερ προφέσορας έχει ένα και μόνο κανόνα : Για να σε κάνω παιχταρά (στη μουσική εννοούμαι πάντα…) πρώτα θα σου λιανίσω την ψυχολογία, μετά θα σου συνθλίψω τα κόκκαλα και αν περισσέψει τίποτα θα το κάνω οδοντογλυφίδες για τον επίσης δυσκοίλιο παπαγάλο μου. 

Κοινώς, θα σε λιώσω ρε σκουλήκι, μέχρι να πατήσεις μαύρο χιόνι το κέρατο μου και την τρέλα μου μέσα. Ακολουθούν και άλλα μπινελίκια αλλά πιστεύω ότι το πιάσατε το νόημα. 

Bonus: Ίσως μετά την ταινία να αναθεωρήσετε για τον δάσκαλο μουσικής που στέλνετε τα παιδιά σας και να αρχίσετε να ψάχνετε ποιος/ποια είναι, κτλ κτλ. Ψήλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε… 

Ηθικό δίδαγμα: Για να γίνεις κάποιος, πρέπει – καλώς ή κακώς – να ξεπεράσεις τα όρια. 
 
Μας άρεσε: Ναι, για τη μουσική αλλά πιο πολύ για την ερμηνεία του J.K Simmons. Απλά τέλειος και προσκυνούμε. Φυσικά δεν θα τον θέλαμε για δάσκαλο μας γιατί ακόμα και στα 20φεύγα μας θα φορούσαμε πάνες. Επίσης, μικρό ρολάκι για την Melissa Benoist η οποία είναι για μεγάλα πράγματα… Αγαπάμε Μελισσούλα λέμε.

Να τη δω? Σιγουρότατα.

Ατάκες / Memorabilia
Get the fuck out!!!
If you deliberately sabotage my band, I will fuck you like a pig!!!
Get the fuck out of my sight before I demolish you.
I was there to push people beyond what ‘s expected from them.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Καρότο και μαστίγιο, χωρίς καρότο.
Η μπινελικο-μπάντα.
Μπινελίκια & drums.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment