08 March 2015

Death Note Trilogy (2006-2008)



Death Note Trilogy, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Γιαπωνέζικη.

Πάνε και τα Όσκαρ αφήνοντας μια πικρή γεύση απογοήτευσης μιας που ο Άνθρωπος Πουλί (aka Birdman) σάρωσε και πήρε όλα καλά ταινιακά αγαλματίδια. Η ταινία κλασικά διχάζει το κοινό, και όποιος αντέξει και τη δει μονορούφι (χωρίς διάλλειμα ούτε για τουαλέτα…) ίσως να είναι και ο ίδιος/ίδια υποψήφιος για τα επόμενα Όσκαρ αντοχής. 

Η ‘ξεχασιάρα’ JMoore και ο ‘καρεκλάκιας’ ERedmayne στα βραβεία για α’ γυναικείο και α’ αντρικό ρόλο αντίστοιχα. Όσο για τους β’ ρόλους, ο καταιγιστικός βοθρο-δάσκαλος μουσικής JKSimmons μαζί με το μαστίγιο πήρε και το αγαλματάκι, ενώ στις κυρίες η PArquette έδωσε μια διάκριση στο εκπληκτικό Boyhood

Κατά τ’ άλλα να πω για 397 φορά,  ότι ο CEastwood, μετά το Million$Baby, θα έπρεπε να αποσυρθεί σε μια καλύβα στο Τέξας και να φτιάχνει τσάντες/μπότες/ζώνες από κροκόδειλους. Αγαπάμε Clint παντού και πάντα.

Μετά τα λίγα λογάκια για τα Όσκαρ ας αρχίσουμε την ιστορική αναδρομή σε ταινίες σταθμούς ενώ περιμένουμε να δούμε κάτι καινούριο της προκοπής. Ξεκινάμε από τους κλασικούς ανωμαλιάρηδες και μεγάλη μας αδυναμία, τους αδερφούς Γιαπωνέζους και το τρομερό και φοβερό Death Note (άλλαξα και γραμματοσειρά για τρελιάρικο εφέ!!!) ή Desu nôto για τους πιο ψαγμένους/καμένους του είδους. 

Η ταινία όπως διαβάσατε και στον τίτλο είναι στην ουσία τριλογία, αλλά ουσιαστικά οι 2 πρώτες είναι αυτές που έχουν το ζουμί (το ιαπωνικό ζουμί…μη ξεχνιόμαστε). 1η ταινία είναι το κλασικό Σημειωματάριο του Θανάτου. 2η το σημειωματάριο και το τελευταίο Όνομα, και 3η ο L αλλάζει τον κόσμο. Η 3η ταινία είναι περισσότερο επικεντρωμένη στον τρώω-ζάχαρη L ενώ τα σημειωματάρια γίνανε καπνός. Ας πούμε όμως τι γίνεται στις 2 πρώτες ταινίες που είναι και αυτές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Μαύρα σημειωματάρια πέφτουν από τον ουρανό και όποιος έχει την τύχη και τα βρίσκει έχει και την εξής χρυσή ευκαιρία: Γράφει ένα όνομα – όποιο θέλει χωρίς ντροπές και αναστολές – και ο κύριος ή η κυρία του οποίου το όνομα έχει πλέον γραφτεί μας αφήνει και τα τεζάρει με συνοπτικές διαδικασίες. 

Στην πρώτη ταινία το Death Note πέφτει στα χέρια του ελπιδοφόρου στραβο-δοντιάρη, πανέξυπνου φοιτητή Light Yagami. O Light θέλει να γίνει μπάτσος όπως ο πατέρας του και να πιάνει τους εγκληματίες για να καθαρίσει τη λέρα με απώτερο σκοπό έναν καλύτερο κόσμο. Σύντομα όμως θα διαπιστώσει ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι και το δικαιότερο όλων και απέχει από το ‘ιδανικό’ κάτι εκατομμύρια έτη φωτός. Έτσι, αρχίζει να γράφει στο Death Note  τα ονοματάκια αυτών που πιστεύει ότι την έχουν σκαπουλάρει από τη δικαιοσύνη. Όλοι οι εγκληματίες πλέον τα κάνουν πάνω τους μιας που υπάρχει στην πιάτσα ένας τιμωρός, τον οποίο δεν ξέρει κανένας και καθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες πιο γρήγορα και από το Svelto. Μαζί με το 1ο Death Note έρχεται πακέτο και ο πωρωμένος με τα μήλα, Reaper Ryuk.

Ο άγνωστος τιμωρός έχει το πιασάρικο όνομα/ψευδώνυμο Kira και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως από το να κάθεται και να βλέπει τους εγκληματίες να παθαίνουν ανακοπές καρδιάς ο ένας μετά τον άλλο. Κάποια στιγμή για να πιαστεί ο Kira, μπαίνει στο ανθρωποκυνηγητό ο ζαχαράκιας L και το παιχνίδι αρχίζει. 

Η 1η ταινία τελειώνει προλογίζοντας στην ουσία την 2η (theLastName) όπου έχουμε και 2ο Death Note αλλά αυτή τη φορά κάτοχος είναι η κοντή και κίτρινη τηλεπερσόνα MisaAmane έχοντας ως φύλακα-άγγελο τον Reaper Rem. Τα σημειωματάρια αλλάζουν χέρια, γίνεται ένας ψιλοχαμός - Kira εναντίον L μέχρι τελικής πτώσης λέμε. Ο ένας βάζει τρικλοποδιές στα σχέδια του άλλου και στο τέλος γίνεται πανικός έχοντας απώλειες και από τα 2 στρατόπεδα. 

Από 2 ώρες στο περίπου η κάθε ταινία. Γαριδάκια και κοκα-κόλα απαραίτητα. Με μέτρο όμως γιατί είπαμε 2χ2=4 ωρίτσες. 

Bonus: Οι τρομερές και φοβερές ιδέες των βιντεο-παιχνιδο-καμένων Γιαπωνέζων μας αφήνουν για άλλη μια φορά με το στόμα ανοιχτό. Δεν γίνεται να σκέφτονται τέτοια πράματα λέμε…Για τους φανατικούς προτείνουμε να δούνε τη σειρά με τα manga-επεισόδια. Ίσως το ευχαριστηθούν περισσότερο.

Ηθικό δίδαγμα: Ο εγωισμός είναι κακό πράμα. Όποιος πάει να το παίξει Θεός, ας το ξανασκεφτεί λίγο. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρων οι κότες. Κο κο κο…

Μας άρεσε: Ναιιιιι... 

Να τη δω? Ναιιιιι…

Ατάκες / Memorabilia
Εεε…να μη γράψω κάτι στα γιαπωνέζικα και παρεξηγηθούμε. Άστο καλύτερα.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
H γάτα και το ποντίκι.
Είναι τρελοί αυτοί οι Ιάπωνες.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment