07 May 2015

30 Days of Night (2007)



30 Days of Night, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Κρυουλιάρικη & Δρακουλιάρικη.   
    
Για να μη τριτώσει το κακό με τα αγαπημένα μας ζόμπι, ας ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να δούμε κάτι από βαμπιρο-βρυκόλακες. Φυσικά και δεν θα ασχοληθούμε με ταινίες τύπου Twilight (αν και τις έχουμε δει ΚΑΙ αυτές εννοείται…) αλλά με μια σχετικά καλή και φιλότιμη, ατμοσφαιρική, κρύα, μαύρη και άραχνη βρυκολακο-ταινία.

30 Days of Night, που λέτε ή στο πιο ελληνικό 30 Μέρες Νύχτα. Καλά μιλάμε, μόνο από την ελληνική μετάφραση θα έπρεπε ήδη το torrent σας να έχει πάρει φωτιά. Ο τίτλος λέει τη μισή αλήθεια, είναι ψαρωτικός και μαύρος και γι΄αυτό μας αρέσει. 

Κάπου εκεί ψηλά στο Barrow της κατάλευκης Αλάσκας, θα γίνουν πράματα και θάματα. Ο λιγοστός κόσμος της μικρής και ξεχασμένης ακόμα και από τον ταχυδρόμο κωμόπολης με τους 153 κατοίκους που γίνανε 152, θα νιώσει από πρώτο χέρι τι εστί βερίκοκο, και για να ακριβολογούμε παγωμένο βερίκοκο. Λελούδι και πρασινάδα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Πάγος και χιόνι ως εκεί που βλέπει το μάτι σου. Όλα τα γούστα όμως ξεκινάνε όταν φτάνει η τελευταία μέρα και έρχεται μια ψιλομεγάλη νύχτα που διαρκεί 30 μερόνυχτα (αυτή την πρόταση ούτε εγώ την πολυκατάλαβα…). 

Ο νεαρούλης σερίφης Eben (aka JoshHartnett), το πρώην γκομενάκι τραβάτε-με-και-ας-κλαίω έχασα-το-αεροπλάνο Stella (aka MelissaGeorge) και 2-3 άλλοι κομπάρσοι παρατρεχάμενοι με αρχηγό τον Beau (aka MarkBooneJunior) θα προσπαθήσουν και θα βάλουν τα δυνατά τους να αντισταθούν στους τύπους με τα κοφτερά δοντάκια. Αρχηγός των ξεδοντιάρηδων ο Marlow (aka DannyHouston).

O βρωμιάρης προάγγελος του κακού, ο theStrangerBenFoster, μας λέει με τα σάπια δοντάκια του, που έχει να τα πλύνει κάνα χρόνο, ότι είμαστε καταδικασμένοι αλλά κανείς δεν τον ακούει. Ακούστε ρε τον άπλυτο, κάτι ξέρει… 

Bonus: Σκοτάδι και νύχτα εκεί ψηλά στο βόρειο παγωμένο ημισφαίριο. Το σκοτεινό κλίμα της ταινίας τη βοηθάει ώρες ώρες και κλάνουμε μέντες ανά διαστήματα. Να τη δείτε βράδυ και με ελάχιστο φως. Αν μπορείτε χωρίς καθόλου φως. Μπουυυυ…

1 ώρα και 47 λεπτά το κρυφτό με τα δρακουλίνια και για να μπείτε στο κλίμα ίσως θα πρέπει να βάλετε 2-3-4 παγάκια στη λεμονάδα σας.  

Ηθικό δίδαγμα: Για να πολεμήσεις τη λέρα, πρέπει να λερωθείς. Διαφορετικά το παιχνίδι είναι χαμένο από την αρχή.  Όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Μας άρεσε: Ίσως.

Να τη δω? Ίσως.

Ατάκες / Memorabilia
So helpless against what is coming.
I don’t talk to dead men.
We live here for a reason. Because nobody else can.
No God.
What can be broken must be broken (λέει ο δρακουλιάρης…).

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Πολύ κρύο και πολύ αίμα.
Παγωμένα και διψασμένα δρακουλίνια.
Από το παγωμένο Barrow με αγάπη.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment