11 May 2015

It Follows (2014)


It Follows, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Γαμάτε γιατί χανόμαστε...κυριολεκτικά όμως!

Νέα επεισόδια GOT (aka GameOfThrones) αλλά και για την αγαπημένη δαιμονισμένη μας PennyDreadful, και τα καταβροχθίσαμε με τη μία. Τα προσπερνάω όμως όλα γιατί σας έχω μεγάλη ταινία για τη δική σας και μόνο απόλαυση. Ορίστε ρε σεξουάλες ότι υπάρχει πλέον άλλη μια κινηματογραφική απόδειξη ότι μπορείς να κάνεις μια ταινία χωρίς πολλά φράγκα (με σχετικά χαμηλό budget στην αγγλικήν...) αρκεί να έχεις μια καλή ιστορία. Και ας είναι κλασομεντεφούγκεν – δηλαδή ταινία τρόμου, θρίλερ – η συγκεκριμένη μας παραγωγή, γιατί όπως και να το κάνουμε ταινία με εξωγήινους θέλει να σκάσεις μπαγιόκο ή εσύ ή ο S.Spielberg.

ItFollows που λέτε και αν σε ακολουθεί ο σαπιο-περπατιάρης δεν γλυτώνεις ούτε με σφαίρες. Πολύ καλή και έξυπνη ιστορία και έχει ως εξής: Αν σε μαμήσει κάποιος φορέας του σαπιο-περπατιάρη τότε την έχεις κάνει από κούπες. Σου μεταδίδει και καλά μια ας το πούμε «αρρώστια», όπου βλέπεις ανθρώπους – συνήθως γνωστούς σου – να έρχονται περπατώντας προς το μέρος σου και μόλις σε πιάσουν σε λιανίζουν με συνοπτικές διαδικασίες. 

Παμπόνηρο το σενάριο, μιας που παρόλο που δεν πέφτει πολύ μαμήσι κρατά την προσοχή μας σε αρκετά ψηλά επίπεδα. Τρόμος και φόβος είναι τα πρώτα συναισθήματα πριν αρχίσουμε να κλάνουμε τις πρώτες μέντες ομαδικώς ακολουθώντας την παρέα της καταραμένης ξανθο-μπαρμπι-Jay (aka MaikaMonroe) η οποία έχει νιονιό και δεν το παίζει εύκολη για να μας ανοίξει τις ποδάρες της από το πρώτο ραντεβού.

Λένε διάφοροι πως η ταινία είναι η αποκάλυψη της χρονιάς, αλλά ας ηρεμήσουμε λίγο. Απλά καλή και κάπως πιασάρικη ιστορία και από τις ταινίες που θα ήθελα να παίξω και εγώ – έστω και ως κομπάρσος. Εννοείται πως θα συμβιβαζόμουνα και με το δευτεράντζα ρόλο του σαλιάρη γείτονα Paul (aka KeirGilchrist) αρκεί να δαγκώναμε λίγο την Jay, όχι τίποτα άλλο αλλά για να τη σώσουμε βρε αδερφέ. Πόσο πιο χαμηλά μπορείς να πέσεις ρε Παύλο ? Πόσο ?

Ακολουθούν σεναριακές 'τρύπες' που μας προβλημάτισαν ανά διαστήματα: Δεν προσδιορίζεται από που εμφανίστηκε η σεξο-«κατάρα» τύπου Ring, δεν μας λέει ούτε πως ανακάλυψαν οι θύτες την προέλευση της αρρώστιας αλλά ούτε και πως διαπίστωσαν πως διαδίδεται η συγκεκριμένη σεξο-εγκεφαλο-ανωμαλία. Επίσης παντελής έλλειψη λεσβιακών και γενικότερα ομοφυλοφιλικών πληροφοριών, χρήση προφυλάξεων για τη διάδοση της σεξο-«κατάρας» και πολλά άλλα κενά μας αφήνουν με  αναπάντητα ερωτήματα.

Πέρα από την πλάκα. Η ιστορία και γενικότερα το κλίμα της ταινίας είναι πολύ δυνατό. Επίσης δυνατή και η ξανθομαλλούσα-θύμα της ιστορίας Jay, η οποία δε λέει να ηρεμήσει, να ησυχάσει και να βρει κάπου να αναπαύσει το ταλαιπωρημένο της κωλαράκι. Στο μαραθώνιο κουβαλάει μαζί της και την υπόλοιπη κομπαρσο-κομπανία, όπως την αδερφή της Kelly (aka LiliSepe), τον σαλιάρη Παύλο, την κλανιάρα φίλη της αδερφής, κτλ κτλ.

Πρέπει να τη δείτε πάντως. Τι είναι 1 ώρα και 35 λεπτά μπρος στην αιωνιότητα? Μετά αν δεν σας σηκώνετε βέβαια μην ανησυχείτε. Υπάρχουν λύσεις πολλές με πιο διαδεδομένη μπλε δισκίο για άμεση κατάποση και ακόμα πιο άμεσα ‘ανυψωτικά’ αποτελέσματα.

Bonus: Η ιστορία από μόνη της, η ξανθο-μαλλούσα παπατρέχας Jay αλλά και η αδερφή Kelly που ναι, δουλεύει σε παγωτατζίδικο! Παρόλο που είναι κομματάκι δύσκολο να πιστέψουμε τι τραβάει η Jay, αποδεικνύεται ότι τελικά στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξανθό δεν είναι ψυχό.

Ηθικό δίδαγμα: Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Τρέξτε να σωθείτε...!!!

Μας άρεσε: Ναι.

Να τη δω ? Ναι. Πρέπει. 

Ατάκες / Memorabilia
Ατάκες σε τέτοιες ταινίες δεν υπάρχουν. Μόνο πατάτες, μέντες, κτλ κτλ.
Do you see it ?
I wanna help you.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Και αν σου κάτσει ? 
Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – μέρος 1ο.
Κάντο να σωθείς. 
Το σκουφάκι θα σε σώσει ?

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment