18 September 2014

Syriana (2005)



Syriana, κυρίες και κύριοι.

Βαθμολογία: Πετρελαιο-κατασκοπική

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με τις παραγγελιές μιας που κανείς δεν πρέπει να μένει παραπονεμένος.

Παιχνίδια διαφθοράς και εξουσίας μεταξύ Αμερικής (κλασικά…), Εμίρηδων με πολλά πετρέλαια στο τσεπάκι τους, λίγο από Γενεύη (έτσι για να δώσουμε έναν ευρωπαϊκό τόνο…), Καζακστάν, Κίνα και πάει λέγοντας.

Στη μέση μιας συμφωνίας για κάτι αγωγούς πετρελαίου εμπλέκονται η CIA (πώς θα μπορούσε να λείψει άλλωστε…), μια βασιλική διαδοχή κάπου εκεί στα Εμιράτα, 2-3 άμπαλοι που είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν και να αφήσουν βίντεο-αφιέρωση για τους επόμενους αυτοθυσιο-ατσούμπαλους, μια πετρελαϊκή εταιρεία στο Αμέρικα, 2-3 γερουσιαστές και πάει λέγοντας.

Πολύ καλό και μεγάλο cast και δεν ξέρω ποιον να αφήσω απ’ όξω. Τα πρωτεία φυσικά πάνε στον George Clooney, μετά ακολουθούν ο Matt Damon με την Amanda Peet ως το αντρόγυνο, o Jeffrey Wright ως το λαγωνικό, ο Christopher Plummer και o Chris Cooper  ως οι μαριονετίστες και πάει λέγοντας… Σε ρόλο σπιουνο-guru o William Hurt.

Το έργο είναι μύλος αλλά ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Αν δεν το έχετε δει μέχρι τώρα να το κάνετε αμέσως.

Ηθικό δίδαγμα: Έχει πολύ άμμο εκεί στην Αραπιά. Και πολλούς δρόμους χωρίς αυτοκίνητα…
Ηθικό δίδαγμα 2: Αν τύχει κάποτε και βρεθείς δεμένος σε μια καρέκλα με έναν τύπο λίγο μυστήριο και σκοτεινό να σου κουνάει την τανάλια στα μούτρα σα να είναι γλειφιτζούρι, μάλλον δεν θα χρειαστείς νυχοκόπτη για τους επόμενους μήνες.

Μας άρεσε: o George Clooney που για άλλη μια φορά έκανε μια ταινία να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ως ηθοποιός, παραγωγός, κτλ κτλ. Οι αμερικάνοι την πατάνε από δικά τους όπλα. Η πλοκή της ταινίας είναι απλά τρομακτική μέχρι τελειότητας!!!

Να τη δω? Ναι. Την επόμενη φορά που θα βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου σκέψου τις θυσίες κάποιων και τα πετρο-δολλάρια που παίζονται σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Αγοράστε ποδήλατο λέμε…

Ατάκες / Memorabilia:
If you do not find a problem, then there is no problem.
And I’ll give you another 100 million for the other kid. (παγωτό ο Matt …στη μέση της ερήμου…)
The next world is the true life.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Δωροδοκία μέχρι σαπίλας.
Παιχνίδια Εξουσίας.
Ο σπιούνος του προδότη ω χαφιέ…

Χρήσιμα links / Useful links:

2 comments:

  1. SPOILER Ο καλός Εμίρης που έφαγε τον πύραυλο στο τέλος μαζί με τον George είναι ο Alexander Siddig πολύ καλος ηθοποιός που είναι γιος της αδερφής του Malcolm McDowel (Κουρδιστό Πορτοκάλι)

    ReplyDelete