14 September 2014

The Normal Heart (2014)



The Normal Heart, κυρίες και κύριοι.

Βαθμολογία: Κοινωνικο-gay-οσκαρική

Αρχές της δεκαετίας του ‘80, φυσικά και μόνο στη Νέα Υόρκη (αρχικά…), ένας παράξενος ιός εξελίσσεται σε επιδημία αλλά με ένα και μόνο χαρακτηριστικό: Φαίνεται πως οι μόνοι που αρρωσταίνουν από τον νέο αυτό ιό είναι gay (εννοώ gay άντρες…) και όλοι οι άλλοι την σκαπουλάρουν και μένουν στο απυρόβλητο (για πόσο ακόμα θα δείξει…).

Κάπως έτσι ξεκινά μια οργάνωση (gay και αυτή...) που προσπαθεί να αφυπνίσει τον κόσμο, με έναν και μοναδικό σύμμαχο: Μια γιατρό που κόβει βόλτες σε αναπηρικό καροτσάκι (βλέπε polio Julia Roberts) και είναι ολίγον εκνευρισμένη γιατί δεν την ακούει κανείς μα κανείς α-π-ο-λ-ύ-τ-ω-ς. Ο κυρ Δήμαρχος και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αργήσουν να πάρουν μπρος.

Ο Mark Ruffalo (στο έργο Ned Weeks) κάποιες φορές το παρακάνει με τις αδερφίστικες-κατινίστικες αντιδράσεις του αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα τον κρίνουμε μιας που ο ρόλος από μόνος του είναι μια πρόκληση. Αγώνας διαρκείας από τον  ακούραστο gay-αγωνιστή που μια στο τόσο βάζει το δαχτυλάκι στο βαζάκι με το μέλι (ίσως αν έλεγα παγωτό να ήμουν πιο σωστός…), γλυκαίνεται για λίγο και ξανά στον αγώνα. Θεωρίες συνομωσίας για την εξόντωση των gay από την CIA δίνουν και παίρνουν αλλά κανείς ακόμα να απαντήσει.

Καλό το cast σε γενικές γραμμές με τους Taylor Kitsch, Joe Mantello και Jim Parsons (από τους λίγους δηλωμένους …βλέπε ΒΒΤheory) να ξεχωρίζουν.

Το Soundtrack έχει πολλά κομμάτια από τα ‘80ς αλλά ο ‘ύμνος’ I will survive είναι όλα τα λεφτά ($53,000 για να είμαι πιο συγκεκριμένος…).

Εκπλήξεις: Εβδομάδα gay στο Yale…τα λόγια είναι περιττά. Χρόνια μπροστά τα κολεγιόπαιδα στο Αμέρικα.

Ηθικό δίδαγμα: Είμαστε όλοι ίσοι.                                                                                                              
Μας άρεσε:  Μια ακόμη ταινία που θίγει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και μας δίνει 2-3 λόγους για να σκεφτούμε 2-3 θέματα.

Να το δω? ΝΑΙ. Είναι εργάκι που δεν το βλέπουν μόνο gay. Οι αριθμοί ζαλίζουν…απλά μαθηματικά.

Ατάκες / Memorabilia:
Hello, anybody homo?
No fear, no shame.
We are dying.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
To Κίνημα.
Ένας ακούραστος αγωνιστής.
HIV/AIDS - The beginning.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment